Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

«Παιχνίδι του ΝΑΤΟ η δήθεν ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια;»

 
 
Πρόσφατα, Δυτικοί αξιωματούχοι και στρατηγοί του ΝΑΤΟ, επανέλαβαν τις ίδιες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, ότι προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια.
Ο κύριος στόχος αυτών των κατηγοριών είναι να σύρουν το Βελιγράδι και τη Μπάνια Λούκα κάτω από την ομπρέλα της Στρατιωτικής Συμμαχίας και να αποδυναμώσουν τη θέση της Σερβίας στην επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, γράφει η ‘Βέτσερνι Νόβοστι’ του Βελιγραδίου.
Έτσι, ορισμένα κέντρα πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σπέρνουν σχεδόν καθημερινά τον φόβο για τη Ρωσία στην περιοχή.
 
Πρόσφατα, αναφέρθηκε ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Κούρτις Σκαπαρότι, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ότι η Ρωσία είναι η αιτία της αστάθειας που επικρατεί στα Βαλκάνια.
Ο Σκαπαρότι άδραξε την ευκαιρία να σημειώσει ότι η Ρωσία αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ασκώντας πολιτική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Σερβία σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την επιβολή της στη χώρα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παίζεται ‘ένα βρώμικο παιχνίδι’ που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του κινδύνου από τη Ρωσία. Ότι αυτή είναι ένοχη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ενώ οι σχεδιαστές αυτού του παιχνιδιού κρύβονται πίσω από τον φουσκωμένο φόβο.
Ο πρώην συνεργάτης της υπηρεσίας αντικατασκοπείας Λιούμπαν Καράν σημειώνει ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση ενός ‘ειδικού πολέμου’.
 
 Το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει τα Βαλκάνια  υπό τον πλήρη έλεγχό του και την αποκοπή από την περιοχή, της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, οι οποίες δέχονται πιέσεις. 
Στην περιοχή όπως σημειώνει λειτουργούν δύο κέντρα για τον σκοπό αυτόν. Ένα στα Σκόπια υπό των Αμερικανών και ένα στο Σαράγεβο που καθοδηγείται από τους Βρετανούς.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το παιχνίδι  της «βλαπτικής επιρροής της Ρωσίας» που χρησιμοποιήθηκε κατά της Μόσχας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι στην πραγματικότητα η Δύση δεν έχει στοιχεία πως η Ρωσία είναι πράγματι επικίνδυνη. Αν είχε θα τα παρουσίαζε αμέσως στο κοινό.
 
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής Σάρντζιαν Περίσιτς περιμένει πιέσεις στο Βελιγράδι και στη Μπάνια Λούκα για να αναγκασθούν να αρνηθούν τη συνεργασία με τη Ρωσία, να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική ουδετερότητα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
 
«Η Δύση δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της δημοκρατίας ή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Ο μόνος στόχος είναι να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας, η οποία ήταν παρούσα στην περιοχή μας περισσότερο από δύο αιώνες. Στη Δύση δεν αρέσει το γεγονός ότι τα συμφέροντα των Σέρβων και της Ρωσίας συμπίπτουν στην περιοχή», είπε  Σάρντζιαν Περίσιτς.
 
Η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία
 
Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Ανγκελίκοβιτς εφιστά την προσοχή σε μια άλλη σημαντική πτυχή των κατηγοριών της Δύσης κατά της Ρωσίας.
 
«Οι εντάσεις κλιμακώνονται και δημιουργείται ψευδής απειλή για την παροχή νέων όπλων στα μέλη του ΝΑΤΟ. Πωλούνται, φυσικά, από αμερικανικές εταιρείες. Προσβλέπετε η ένταξη όλων των Βαλκανίων καθώς και της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αρκετοί νέοι  πελάτες για τις αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες», ισχυρίζεται ο Ανγκελίκοβιτς.




 focus-news.net


--