Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

USA: Υποστήριξαν το Χαλιφάτο από αέρος! Mετά απο μια διπλή ισραηλινή κατάρριψη και μια συριακή προέλαση με βοήθεια των ρώσων

 Σε μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται πλέον η εκεχειρία στη Συρία, μετά το πρώτο σημαντικό πλήγμα που δέχθηκε με το βομβαρδισμό θέσεων του συριακού στρατού,
ενώ η ανησυχία εστιάζεται πλέον σε ενδείξεις ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα
κάθε άλλο παρά επιθυμεί να επιτύχει η εκεχειρία στη Συρία.

Απόδειξη αποτελεί αυτή η αεροπορική επιδρομή: Αμερικανικά (και συμμαχικά) μαχητικά, έπληξαν –«κατά λάθος»- θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πλέον των 60 στρατιωτών και να τραυματισθούν περί τους 100.« Έτσι δόθηκε ευκαιρία στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS- Daesh) να προωθήσουν τις θέσεις τους», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας συνταγματάρχης Igor Konashenkov, με στοιχεία του συριακού στρατού.

Η υπό τις ΗΠΑ αεροπορική επιδρομή προκάλεσε έντονη διαμάχη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ του Σαββάτου με τον καθένα από τους αντιπροσώπους των δύο δυνάμεων να αποχωρεί επιδεικτικά από την αίθουσα των συνεδριάσεων την ώρα που μιλούσε ο άλλος.«Αναπόφευκτα η δράση των πιλότων του (αμερικανικού) συνασπισμού και τα πλήγματα εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων αν όπως ελπίζουμε δεν έγινε κατόπιν ηθελημένης εντολής κυμαίνεται στα όρια εγκληματικής αμέλειας, επειδή βοηθούν άμεσα τους τζιχαντιστές». αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά να συνεργασθούν με τη Ρωσία στην καταπολέμηση του ISIS του (Μετώπου) Jabhat al-Nusra και άλλων συνεργαζόμενων τρομοκρατκών οργανώσεων», επισημαίνει η ανακοίνωση του ρωσικού υπ Εξ.Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Samantha Power, επέκρινε τη Ρωσία επειδή ζήτησε την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του χαρακτηρίζοντάς την «κυνική και υποκριτική».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε πως η χρονική στιγμή της αεροπορικής επιδρομής που οι ΗΠΑ αποκάλεσαν «λάθος και χωρίς πρόθεση», είναι ύποπτη επειδή σημειώθηκε όταν πριν λίγο ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατηγορούσε τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ που είχαν ζητήσει έκτακτη σύγκληση για να συζητηθεί η εκεχειρία στη Συρία ως «στημένη».

Ο Ρώσος διπλωμάτης επίσης, υπέβαλε ερώτημα στις ΗΠΑ «προ τι το όψιμο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του Daesh στην ανατολική πόλη Deir ez-Zor με την ενίσχυση των συριακών δυνάμεων».
Και ο Τσούρκιν χαρακτήρισε «ύποπτη» την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν δήθεν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Αφήνοντας στην ουσία να εννοηθεί ότι ήταν ηθελημένο το λάθος. Αμφισβήτησε ακόμη την θέληση των ΗΠΑ να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία ενώ εξακολουθούν να επιμένουν στην αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία. «Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν δραστηριοποιηθεί για να αποτρέψουν την προώθηση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα», σημείωσε.

Η Ρωσία εκφράζει μεγάλη ανησυχία –όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπ Εξ, «λόγω του γεγονότος ότι οι αεροπορικές αυτές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που έχουν αρχίσει πολλαπλές πιστοποιημένες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες».
 ΗΠΑ: “Μη ηθελημένη απώλεια ανθρώπινων ζωών”


Οι ΗΠΑ εξέφρασαν “την λύπη” τους στην ρωσική κυβέρνηση για την “μη ηθελημένη απώλεια ανθρώπινων ζωών” από την επιδρομή αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώξουν συμμόρφωση με την εκεχειρία στην Συρία, καθώς θα συνεχίζουν την στρατιωτική τους δράση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα», ανέφερε ο αξιωματούχος με ανακοίνωση του, που διανεμήθηκε μέσω email.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, έκανε λόγο για τουλάχιστον 90 Σύρους στρατιώτες νεκρούς. Τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων του συριακού στρατού κοντά στην ανατολική πόλη Deir ez-Zor το Σάββατο, πραγματοποίησαν δύο μαχητικά F-16 και δύο A-10 , σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

​«Oι Σύροι στρατιώτες ετοιμάζονταν για επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου κι αυτό αποτελεί “σαφή ένδειξη” πως οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν τις ομάδες των τζιχαντιστών»Το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου ξεκίνησε λίγο μετά τον βομβαρδισμό.

«Oι Σύροι στρατιώτες ετοιμάζονταν για επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου κι αυτό αποτελεί “σαφή ένδειξη” πως οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν τις ομάδες των τζιχαντιστών», τονίζει στο ανακοινωθέν του το συριακό Γενικό Επιτελείο.

Η αμερικανική Κεντρική διοίκηση υποστήριξε πως τα αεροσκάφη της συνεργασίας πίστευαν πως έπλητταν θέσεις των τζιχαντιστών και ότι η επιδρομή σταμάτησε αμέσως και τα αεροσκάφη ανακλήθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι τα άρματα και οι στρατιώτες ανήκαν σο συριακό στρατό. Λίγο πριν την αμερικανική αεροπορική επίθεση, Ρώσος αξιωματούχος είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι διστάζει να πάρει μέτρα να εξαναγκάσει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που ελέγχει να συμμορφωθούν με την συμφωνία εκεχειρίας.

Ο αξιωματούχος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Viktor Poznikhir είχε δηλώσει πως η εκεχειρία χρησιμοποιείται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες για να ανασυνταχθούν να ανεφοδιασθούν και να αναλάβουν και πάλι δράση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από την υπογραφή της συμφωνίας για εκεχειρία στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έχει υποβάλει επανειλημμένα παράπονα στις ΗΠΑ ότι δεν προσπαθεί για την τήρησή της. «Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ούτε το λάθος ούτε η ηθελημένη πράξη» δήλωσε στο RT o Kamal Alam από το Royal United Service Institute όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.


Η διακυβέρνηση Ομπάμα, προσπαθεί να συντηρήσει τον πόλεμο στη Συρία, με την ελπίδα ότι η (σ.σ. φιλοπόλεμη) Χίλαρι Κλίντον, όταν αναλάβει την προεδρία το 2017 να συνεχίσει την προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο παλαίμαχος Αμερικάνος διπλωμάτης Jim Jatras

Η διακυβέρνηση Ομπάμα, προσπαθεί να συντηρήσει τον πόλεμο στη Συρία, με την ελπίδα ότι η (σ.σ. φιλοπόλεμη) Χίλαρι Κλίντον, όταν αναλάβει την προεδρία το 2017 να συνεχίσει την προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο παλαίμαχος Αμερικάνος διπλωμάτης Jim Jatras στο RT.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν αποκλείουν η αεροπορική επιδρομή εναντίον του συριακού στρατού να αποδίδεται σε «ένδειξη καλής θέλησης» προς τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες,. Επειδή είχε προηγηθεί επεισόδιο κατά το οποίο αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να «γιουχάρουν» και να εκδιώκουν ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βόρεια συριακή πόλη Al-Rai.

Για ορισμένους αναλυτές αφορμή είναι ο όρος της συμφωνίας για την εκεχειρία να διαχωριστούν οι αντάρτες από τους τζιχανστιστές.

Κούρδοι με αμερικάνικες σημαίες

Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί προβάλλουν video του Ruptly news agency που δείχνει αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν σε κουρδικές θέσεις στην συριακή πόλη Tal Abyad στα σύνορα με την Τουρκία.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι αμερικανικές σημαίες κυματίζουν στην πόλη που έχουν καταλάβει οι Koύρδοι ως αμερικανική προειδοποίηση στην Τουρκία να μην επιχειρήσει επίθεση εναντίον τους.

Όπως αποκάλυψε επίσης ο Jim Jatras, τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλεις το συριακό έδαφος, συνοδεύουν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Παρ΄όλο που οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι πρωτεύων τουρκικός στόχος δεν είναι τo ISIS/ISIL/DAESH, αλλά οι Κούρδοι.

Ο Larry Johnson, εν αποστρατεία αξιωματούχος της CIA και του State Department, όμως υποστηρίζει: «Πιο πιθανό είναι οι Κούρδοι να έχουν σηκώσει αμερικανικές σημαίες για να υπενθυμίσουν ότι θεωρούν ακόμη σύμμαχούς τους τις ΗΠΑ παρ΄όλο που έχουν εγκαταλειφθεί στον τομέα της διπλωματίας».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/ipostiriksan-to-xalifato-apo-aeros
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης