Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

To δικαίωμα όπως και άλλες χώρες, να προστατεύσουν τα πυρηνικά τους εφάρμοσε το Ιράν

Το Ιράν τοποθέτησε τους πυραύλους S-300 στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις
Το Ιράν έχει αναπτύξει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300, που είναι επιφανείας-αέρος, στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του ουρανίου, αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα.
«Βασική μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν,
 κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες» δήλωσε ο ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαηλί, διοικητής  του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο Εσμαηλί δεν ανέφερε εάν το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ήταν λειτουργικό, ωστόσο ο τόνισε ότι «Σήμερα, ο ουρανός του Ιράν είναι από τους πιο ασφαλείς στη Μέση Ανατολή».
Η περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκε, βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Τεχεράνης, ωστόσο, από την τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Ιράν με έξι διεθνείς δυνάμεις δεν έχει γίνει κανένας εμπλουτισμός του ουρανίου, δηλαδή από τον παρελθόντα Ιανουάριο.
Η συμφωνία υπεγράφη το 2015 και είχε ως στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη είδε άρση των κυρώσεων που είχαν πνίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.