Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Το πετρέλαιο ρέει αλλα το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου παραμένει

Κοίτασμα-μαμούθ στον Πατραϊκό!
Στην περιοχή υπάρχουν 100.000.000 βαρέλια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΕΛ.ΠΕ. Μεγάλες προσδοκίες και για Θρακικό, δυτική Ελλάδα
«Εάν υπάρχει πετρέλαιο -και πρέπει να κάνω μία εκτίμηση-,
θα έλεγα ότι υπάρχουν περίπου 100.000.000 βαρέλια στην περιοχή του Πατραϊκού» τόνισε ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής των ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Γρηγορίου μιλώντας χθες στο συνέδριο Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean.

Οπως είπε ο κ. Γρηγορίου, έως τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών ερευνών που έγιναν στην περιοχή και θα ξεκινήσει η ερμηνεία τους, που θα διαρκέσει έως την άνοιξη του 2017. «Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται από τη σύμβαση και πολλά περισσότερα» τόνισε ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος αποκάλυψε επιπλέον ότι τα ΕΛ.ΠΕ. βρίσκονται σε συζητήσεις με την εταιρία Calfrac για την επανενεργοποίηση της παραχώρησης στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, εκεί όπου τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν μερίδιο 25% και η καναδική εταιρία 75%. Παράλληλα, τα ΕΛ.ΠΕ. αναμένουν τα αποτελέσματα του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων όπου έχουν καταθέσει προσφορές για τα οικόπεδα 1 και 10 αυτόνομα και 2 με διεθνείς εταίρους (operator η Total και partner η Edison).

Τέλος, έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα δύο οικόπεδα που παραχωρούνται στα ΕΛ.ΠΕ., στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα τρία συνολικά οικόπεδα της Δ. Ελλάδας. Βασικός στόχος του ομίλου είναι να προχωρήσουν κατά το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που φαίνεται να υπάρχει για την ελληνική αγορά.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε επίσης η Ana Misevic, Director of Exploration Projects Dpt της κροατικής εταιρίας INA, η οποία εκτίμησε ότι αναμένεται να υπάρξει νέα ώθηση στην έρευνα στην περιοχή της Αδριατικής και τόνισε ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.