Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Πέντε Ρώσοι επιστήμονες στην Αρκτική περικυκλωμένοι από αρκούδες

Το Ιζβέστι Τσικ είναι ένα απομονωμένο ρωσικό νησί στην Αρκτική. Στον μετεωρολογικό του σταθμό βρίσκεται εδώ και καιρό μια ομάδα πέντε επιστημόνων για να κάνει τη δουλειά της.
Δεδομένα χάρτη
©2016 Δεδομένα χάρτη
Δεδομένα χάρτη©2016 Δεδομένα χάρτη
©2016 Δεδομένα χάρτη
Χάρτης
Δορυφόρος
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Υπολόγιζαν όμως χωρίς τους ντόπιους: για την ακρίβεια τις αρκούδες που κόβουν βόλτες από έξω.

«Από το Σάββατο είναι μια αρκούδα που κοιμάται έξω από το παράθυρό μου» δήλωσε στο πρακτορείο Tass ένας από τους επιστήμονες, ο Βαντίμ Πλοτνίκοφ.

Η περιπέτεια είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Στις 31 Αυγούστου μια από τις αρκούδες επιτέθηκε στον σκύλο που υπάρχει στον σταθμό. Αμέσως οι Ρώσοι κλείδωσαν τις πόρτες και έμειναν μέσα.

Πριν από ένα 24ωρο, οι Αρχές έστειλαν ένα ελικόπτερο να πετάξει τρόφιμα, αλλά και φωτοβολίδες για να τρομάξουν τα ζώα. Αργότερα εντός του μήνα αναμένεται να φτάσει και πλοίο.

Και μπορεί όλο αυτό να ακούγεται τρομακτικό, στην πραγματικότητα συμβαίνει συχνά, καθώς οι αρκούδες ζούσαν εκεί και πριν ιδρυθεί μετεωρολογικός σταθμός.

Τα ζώα όμως έπεσαν θύμα της κλιματικής αλλαγής: κάποτε αναζητούσαν τροφή σε γειτονικά νησάκια. Όμως οι πάγοι έλιωσαν, η απόσταση μεγάλωσε για να την διασχίσουν κολυμπώντας, οπότε ξέμειναν.

Και έβαλαν στο μάτι τους επιστήμονες.

Το μέλλον της πολικής αρκούδας είναι δυσοίωνο, έτσι κι αλλιώς. Κάποτε υπήρχαν έως και 25.000, σήμερα στην περιοχή απομένουν 6.000.

Το κυνήγι απαγορεύεται από το 1956.

Λογικά ο χρόνος δουλεύει υπέρ των επιστημόνων: οι θερμοκρασίες θα πέσουν περισσότερο, τα νερά θα παγώσουν και οι αρκούδες θα πάνε αλλού...

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
news.in.gr
Newsroom ΔΟΛ