Μπορεί κάποιος, αν δημιουργήσει μια τόσο αληθοφανή μάσκα, συνδυάζοντας φωτογραφίες από τα προφίλ μας στα social media, να εξαπατήσει ένα σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης σε μια ψηφιακή συσκευή,
το οποίο βασίζεται στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου; Και τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένας εγκληματίας αποκτήσει πρόσβαση στα βιομετρικά μας δεδομένα και ουσιαστικά κλέψει την ψηφιακή μας ταυτότητα;
«Το πρόβλημα με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων είναι ότι, σε αντίθεση με τους κωδικούς πρόσβασης ή τους κωδικούς PIN που μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν σε περίπτωση παραβίασης, είναι αδύνατο να αλλάξουν.
Έτσι, έστω και μία φορά να τεθούν σε κίνδυνο, δεν θα είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας ξανά. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή και να τα διαβιβάζετε με ασφαλή τρόπο. Τα βιομετρικά δεδομένα καταγράφονται επίσης στα σύγχρονα διαβατήρια, τα λεγόμενα e-passports. Έτσι, αν ένας εισβολέας κλέψει ένα e-passport, δεν κατέχει μόνο το έγγραφο, αλλά και τα βιομετρικά δεδομένα του ατόμου. Ουσιαστικά έχει κλέψει την ίδια του την ταυτότητα», υποστηρίζει η Olga Kochetova, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky Lab.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον δώδεκα «προμηθευτές» οι οποίοι παρέχουν skimmers (ειδικές συσκευές υφαρπαγής δεδομένων) που έχουν τη δυνατότητα να υποκλέψουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των θυμάτων. Όπως επίσης τουλάχιστον τρεις άλλοι που ήδη αναπτύσσουν αντίστοιχες συσκευές, οι οποίες θα μπορούσαν παράνομα να αποκομίσουν δεδομένα από συστήματα αναγνώρισης παλάμης ή ίριδας.
«Υπάρχουν επίσης ενδείξεις συνεχιζόμενων συζητήσεων σε online κοινότητες χάκερ σχετικά με την ανάπτυξη εφαρμογών για φορητές συσκευές που βασίζονται στην τοποθέτηση μασκών πάνω από το ανθρώπινο πρόσωπο. Με μια τέτοια εφαρμογή, οι επιτιθέμενοι μπορούν να πάρουν τη φωτογραφία ενός ατόμου που έχει δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τη χρησιμοποιήσουν για να ξεγελάσουν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου», υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία.