Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Καταντά αστείο και ειρωνικό να μιλάς για εμφύλιο στην Συρία και όμως τα διεθνή ΜΜΕ, για κατανοητούς σκοπούς επιμένουν

Υψηλοί μισθοί για τους βαλκάνιους μισθοφόρους στην Συρία
Παρότι η Ισλαμική Κοινότητα των Σκοπίων διατείνεται ότι στους θρησκευτικούς χώρους δεν γίνονται προσλήψεις μισθοφόρων, εν τούτοις οι πληροφορίες άλλα λένε.
Πριν από λίγα χρόνια, όταν στο Ιράκ πολεμούσαν ακόμη αμερικανικά στρατεύματα, Έλληνας επιχειρηματίας που είχε τις επαγγελματικές ασχολίες του στα Σκόπια, μου είπε ότι βορειοανατολικά της πρωτεύουσας και οδεύοντας προς Κουμάνοβο, έβλεπε με έκπληξη πολυτελείς -για τα εκεί δεδομένα- κατοικίες, που δεν ταίριαζαν με τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων.
 Και φυσικά, αυτό είναι κίνητρο για τον δημοσιογράφο, να βρει απάντηση στο γιατί. Και δεν ήθελε πολύ ψάξιμο για να διαπιστωθεί πως ένας μεγάλος αριθμός Σκοπιανών, προσλαμβάνονταν από τον αμερικανικό στρατό ως μισθοφόροι, για το Ιράκ. Το ρεπορτάζ έλεγε, πως ο μισθός ήταν 4.000 δολάρια (έναντι των 130 στα Σκόπια) οι δεν προσφερόμενες υπηρεσίες ήσαν βοηθητικές.
 Από τα Σκόπια στο Τέξας για ενός μηνός εκπαίδευση, κι από εκεί στο Ιράκ, για να επανδρωθούν θέσεις «βοηθητικές». Οδηγοί, τεχνίτες, μηχανουργοί και παρόμοιες. Με τέτοιο μισθό, και με το ελάχιστο κόστος που απαιτείται για ανέγερση κατοικίας στα Σκόπια, άμα τη επιστροφή, οι ετοιμόρροπες έως τότε κατοικίες έδιναν τη θέση τους σε καινούργιες με όλες τις ανέσεις.
 Ο αμερικανικός στρατός, από καιρό έπαψε να χρησιμοποιεί Αμερικανούς, πλην των αξιωματικών. Κατά κανόνα, ενδεείς μαύροι και Λατινοαμερικανοί, προσελκύονται από τα τέσσερα χιλιάρικα μηνιαίως, συν την διαβεβαίωση, πως με τη λήξη της θητείας τους θα αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Και είναι φυσικό να προτιμάται αυτού του είδους η επάνδρωση του στρατεύματος, επειδή οι ΗΠΑ έχουν αφενός απλωθεί σε πολλά μέτωπα, και αφετέρου όταν επιστρέφουν στις ΗΠΑ φέρετρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, αν είναι μαύρων ή Λατίνων, δεν γίνεται θέμα.
 Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα, μόνον που οι εργοδότες δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά οι Ουαχαμπιστές της Σαουδικής Αραβίας. Και σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα 4.000 δολ. έγιναν πέντε χιλιάρικα (πληθωρισμός γαρ, αλλά και μεγαλύτερος κίνδυνος). Παρά το ότι η Ισλαμική Κοινότητα των Σκοπίων, διατείνεται ότι στους θρησκευτικούς χώρους δεν γίνονται προσλήψεις μισθοφόρων, αφού όλα τα 650 τζαμιά (!) στο σλαβικό κράτος, βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο, εν τούτοις οι πληροφορίες άλλα λένε. Και οι σκοπιανές αρχές ανησυχούν.
 Όπως μεταφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, παρά την ανυπαρξία επισήμων στοιχείων, είναι γνωστό ότι τουλάχιστον 50 ακραίοι Μουσουλμάνοι από την πόλη των Σκοπίων, έχουν πάει να πολεμήσουν στη Συρία, σύμφωνα με τον κ.  Όλιβερ Αντόνοφ, καθηγητή και ειδικό στις πολεμικές συγκρούσεις. «Είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο και δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των Σκοπίων. Το φαινόμενο των ξένων μαχητών από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τα Βαλκάνια είναι γνωστό και υπολογίζονται σε περίπου 400 εξτρεμιστές, είπε και ο κ Βλάντο Αζίνοβιτς, καθηγητής Μελετών Ασφαλείας στο Σεράγεβο.
 Κι εδώ είναι τώρα το πρόβλημα. Πολλές φορές έχω γράψει, και δεν θα χάνω ευκαιρία να το επαναλαμβάνω, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος των ριζοσπαστικών ιδεών για ένοπλη δράση, να μεταφερθεί στις χώρες καταγωγής των τζιχαντιστών, όταν δηλαδή -και όσοι- επιστρέψουν. Η μόνη τους ενασχόληση είναι να σκοτώνουν, και μάλιστα, όπως δείχνουν τα βίντεο που οι ίδιοι αναρτούν στο διαδίκτυο, το πράττουν με μεγάλη ευχαρίστηση.
 Στη Βοσνία εισήχθη νομοθεσία που προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όσους υπηκόους της αγωνίζονται σε εξωτερικούς πολέμους. Το ίδιο πιέζεται να πράξει και η σκοπιανή κυβέρνηση. Το δέλεαρ όμως είναι μεγάλο.Ο κ. Όλιβερ Αντόνοφ, προσθέτει: «Τους υπόσχονται ότι θα πάρουν χιλιάδες ευρώ, θα έχουν πολυτελή ζωή και αν πεθάνουν τα χρήματά τους θα καταλήξουν στα χέρια των οικογενειών τους. Τα σπίτια τους εδώ είναι άθλια, ενώ τους προσφέρουν πλούσια σπίτια, πολυτελείς κατοικίες και καλή ζωή όταν θα τελειώσει ο πόλεμος.
 Σημειώνει ότι τις συνέπειες αυτής της ανεξέλεγκτης ροής (των ισλαμιστών προς τη Συρία) θα την αισθανθεί το σύνολο της Ευρώπης μετά το τέλος του πολέμου, όταν όλοι αυτοί εμποτισμένοι στις ριζοσπαστικές ιδέες θα γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

 Ο Μακεδών
Πηγή: http://www.voria.gr/article/ypsiloi-misthoi-gia-tous-balkanious-misthoforous-sti-suria