Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

"Νίπτουν τα χείρας" οι Γερμανοί για τις δηλώσεις Ερντογάν περί νησιών: "Βρείτε τα μεταξύ σας!"

"Νίπτουν τα χείρας" οι Γερμανοί για τις δηλώσεις Ερντογάν περί νησιών: "Βρείτε τα μεταξύ σας!"
Η Γερμανία... «νίπτει τα χείρας της» μετά τις φωτιές που άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν για την... «επιζήμια για την Τουρκία»
Συνθήκη της Λωζάνης, μέσω των οποίων επί της ουσίας αμφισβητεί την ιστορική συμφωνία του 1923, αλλά και την ελληνικότητα 16 νησιών του Αιγαίου.
Κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».
Αργότερα, διευκρινίζοντας την προγενέστερη δήλωση και προσπαθώντας να περιορίσει τη ζημιά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».
Η αρχική ωστόσο αναφορά του γερμανικού ΥΠΕΞ προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα, καθώς επί της ουσίας συνιστά «άδειασμα» της Αθήνας απέναντι στη νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου τη στιγμή που τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Την επίσημη απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν αναμένεται να εξετάσουν στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας αλλά και τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.
 
H απάντηση του Τσίπρα στον Ερντογάν
«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον κ. Τσίπρα, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.
Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».