«Τέλος στις εξαφανίσεις κληρωτών από τις μονάδες τους». Αυτό διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης ζήτησε από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στοιχεία για προνομιακές μεταχειρίσεις στρατιωτών, κυρίως ποδοσφαιριστών. Οι καταγγελίες, οι οποίες έφθασαν και εφέτος στο υπουργείο, με την κατάταξη προχθές της νέας ΕΣΣΟ, ότι υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες στρατιωτών που εμφανίζονται μεν κανονικά στα κέντρα εκπαιδεύσεώς, δίνουν το «παρών» ώστε να μην κηρυχθούν ανυπότακτοι και εν συνεχεία «εξαφανίζονται» από τις μονάδες αυτές, έχει θορυβήσει την ηγεσία του Πενταγώνου.
Ο κ. Μπεγλίτης δηλώνει ότι «ίσως να υπάρχουν Ελληνες πιο ίσοι από τους άλλους Ελληνες».
Η έρευνα των Γενικών Επιτελείων στρέφεται κυρίως εναντίον «προνομιούχων ομάδων», όπως είναι αυτές των ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, γενικά αθλητών, αλλά επίσης των καλλιτεχνών καθώς και των γόνων πλουσίων οικογενειών και επωνύμων.
Η έρευνα των Γενικών Επιτελείων στρέφεται κυρίως εναντίον «προνομιούχων ομάδων», όπως είναι αυτές των ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, γενικά αθλητών, αλλά επίσης των καλλιτεχνών καθώς και των γόνων πλουσίων οικογενειών και επωνύμων.
Συγκεκριμένα άρχισαν να γίνονται «φύλλο και φτερό» οι στρατολογικές καταστάσεις που αφορούν κληρωτούς που μετέχουν στη Σούπερ Λίγκα, στη Β΄ Εθνική, στην Α1 Μπάσκετ, στην Α2 Μπάσκετ, στην Α1 Βόλεϊ, στην Α1 Πόλο, που μετέχουν κανονικά στις προπονήσεις και στα επαγγελματικά παιχνίδια των ομάδων τους (και πληρώνονται βεβαίως για αυτή τη συμμετοχή τους) ενώ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό κανονισμό, θα έπρεπε να βρίσκονται στις μονάδες τους και να υπηρετούν τη θητεία τους, όπως όλοι οι Ελληνες.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φαντάροι ατών των κατηγοριών, μόλις παρουσιάστηκαν στα κέντρα κατατάξεως, στην Τρίπολη, στη Σπάρτη, στην Καλαμάτα και αλλού, και προτού ακόμη ορκιστούν, βρίσκονται σε γήπεδα και παίζουν για τη φανέλα της ομάδας τους. Ούτε βασική εκπαίδευση ούτε ειδική εκπαίδευση, ούτε σκοπιά ούτε πορείες, ούτε… «γόπινγκ» (μάζεμα δηλαδή της γόπας) ούτε βεβαίως συμμετοχή για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων ή πυρκαϊών που συνήθως «τρέχουν» τους κληρωτούς.
Τα στρατολογικά γραφεία δέχονται πιέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις στρατολόγων, από ομάδες και παράγοντες ομάδων για να «βγουν ελεύθεροι υπηρεσίας» ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, βολεϊμπολίστες κτλ., ώστε να μη χάσουν προπονήσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις (και αυτές οι περιπτώσεις επαναλαμβάνονται, κατά δήλωση συνταγματάρχη της Στρατολογίας, εδώ και χρόνια), όπου ο στρατιώτης και παράλληλα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής παρουσιάζεται για λίγες ώρες και μετά «εξαφανίζεται» από τη μονάδα του και επανέρχεται μόνο και μόνο για να πάρει το απολυτήριό του.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για στρατιώτες-«μαϊμούδες», αφού ούτε όπλο έπιασαν ποτέ ούτε καν τη βασική εκπαίδευση έκαναν, αλλά βρίσκονται κατοχυρωμένοι στα στρατολογικά γραφεία ότι υπηρετούν τη θητεία τους ή όσοι από αυτούς απολύθηκαν ότι βρίσκονται «στρατολογικώς εντάξει».
Το υπουργείο παράλληλα φαίνεται ότι κηρύσσει τον πόλεμο και εναντίον των φυγόστρατων αλλά και των ανυπότακτων, προαναγγέλλοντας σε λίγες εβδομάδες νέες ρυθμίσεις, ώστε να περιορίσει τον αριθμό τους που συνεχώς αυξάνεται.
Οσον αφορά τους αθλητές, η πολιτεία η ίδια στο παρελθόν φρόντισε να τους προσφέρει το απαιτούμενο «βύσμα» απαλλάσσοντάς τους στην πραγματικότητα από την υποχρέωση της στράτευσης. Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι οι «φίρμες» αυτές παρουσιάζονται στα κέντρα εκπαιδεύσεως, συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες και εν συνεχεία τους βλέπουμε όλοι στα γήπεδα ή σε… συναυλίες.
Οι «ελληνοποιημένοι»
«Λούφα και παραλλαγή» και στις περιπτώσεις αθλητών που πήραν την ελληνική υπηκοότητα προκειμένου να αγωνιστούν πιο εύκολα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο παρελθόν εμφανίστηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χαϊδαρίου μπασκετμπολίστες… ελληνοποιημένοι και εξαφανίστηκαν.
Ο ναύτης Ντράγκαν Τάρλατς, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αρχεία της Στρατολογίας, αφού εξασφάλισε ελληνική ιθαγένεια, δηλώνοντας ότι θα υπηρετήσει τη θητεία του επί εξάμηνο, βρέθηκε (ως φαντάρος) να αγωνίζεται με την… Εθνική Γιουγκοσλαβίας και προτού ακόμη απολυθεί από το Πολεμικό Ναυτικό συνέχισε δήθεν να προσφέρει τις υπηρεσίες στην πατρίδα παίζοντας μπάσκετ στους Σικάγο Μπουλς.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τους επίσης ελληνοποημένους Μίλαν Τόμιτς, Ντούσαν Βούκσεβιτς, αλλά και με διεθνή μπασκετμπολίστα (με τα αρχικά Ν.Ο.) ο οποίος προσκόμισε ιατρικά πιστοποιητικά για προβλήματα υγείας ώστε να αναβάλει τη στράτευση και βρέθηκε ξαφνικά να παίζει μπάσκετ σε ισπανική ομάδα.