Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Δεν καταλάβατε κ. Xρυσοχοίδη το πρόβλημα δεν είναι η ΕΥΠ, αλλα αυτή που την υπονομεύουν, μήπως τους γνωρίζετε;

Για το πόρισμα της ΕΥΠ στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για το νέο τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας ενημερώθηκαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της να είναι απόρρητη, καθώς το αντικείμενο συζήτησης αφορούσε θέματα εθνικής σημασίας.
Κατά τη συνεδρίαση, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας, ανέπτυξε το νέο τρόπο λειτουργίας και προσανατολισμού της Υπηρεσίας. Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, «έγινε μία ουσιαστική και σε βάθος ενημέρωση από το νέο διοικητή και είναι σημαντικό ότι αυτή η υπηρεσία, που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας, μπαίνει υπό τον έλεγχο της Βουλής με τον νέο κανονισμό».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ θα είναι πλέον ανοικτή σε οποιονδήποτε έλεγχο, είτε από τη Βουλή, είτε από ανεξάρτητες αρχές και θα συνεργάζεται πλήρως με την ΑΔΑΕ γιατί, όπως είπε, ο έλεγχος και η λειτουργία της αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Όπως προαναφέρθηκε, οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έλαβαν γνώση του πορίσματος της ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών (σ.σ. τότε διοικητής ήταν ο Ιωάννης Κοραντής, σήμερα βουλευτής του ΛΑΟΣ), ενώ ζήτησαν και θα λάβουν αντίγραφα από το φάκελο με το τεράστιο υλικό της σχετικής έρευνας.

«Στόχος μας είναι να λάμψει όλη η αλήθεια και να μάθει ο ελληνικός λαός γι' αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε την εθνική ασφάλεια της χώρας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον στεγανά ανάμεσα στην ΑΔΑΕ και την ΕΥΠ, η οποία και θα δώσει στην ανεξάρτηση Αρχή όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για την υπόθεση των υποκλοπών.

Εξάλλου, η Επιτροπή Θεσμών, πέρα από το φάκελο που θα ζητήσει από την ΑΔΑΕ με τα στοιχεία της έρευνας της, θα διαβιβάσει αίτημα προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Αθηνών με το οποίο θα ζητά να έρθει στη Βουλή ο δικαστικός φάκελος που είχε τεθεί στο αρχείο.

Τέλος, ως προς το θέμα συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει εκ νέου το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφ' όσον υπάρχουν νέα δεδομένα. «Αυτή τη στιγμή αντλούμε στοιχεία από δύο πηγές: την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ. Θα ζητήσουμε και το φάκελο από την έρευνα της δικαιοσύνης. Όλα τα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή Θεσμών θα αξιολογηθούν από τα μέλη της ώστε να αποφασιστεί αν προκύπτουν νέα δεδομένα για να συσταθεί Εξεσταστική Επιτροπή. Πάντως, όλα τα κόμματα δήλωσαν την απόφαση τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

ΑΠΕ