Την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η δημοσιογράφος Μαρία Δεληθανάση γράφει: « Η έλλειψη ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου οδηγεί σε συστηματική ένταση των φοβικών συνδρόμων της ελληνικής κοινωνίας, συμπεραίνεται σε έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή».
Το πρόβλημα όμως δεν πρόκειται να το λύσει ούτε ο νέος νόμος που έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση, που κατά ομολογία πολλών είναι πρόταση μιας συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Πέρα όμως από ποιανού πρόταση είναι, πέρα από την αναζήτηση αιτιών για την αύξηση των αρνητικών απαντήσεων για τους μετανάστες
στην οικονομική, όλοι όσοι υποστηρίζουν την αδιάκριτη ενσωμάτωσή τους παραβλέπουν ένα σπουδαίο στοιχείο της έρευνας: την συνεχή ανοδική τάση όσων πιστεύουν ότι οι μετανάστες βλάπτουν τον πολιτισμό με αντίστοιχη μείωση όσων πιστεύουν αυτών που ισχυρίζονται ότι ωφελούν. Το 2008 πίστευε ότι η μετανάστευση βλάπτει τον πολιτισμό το 47% , το ποσοστό αυτό ανέβηκε το 2009 στο 52% και στην πρόσφατη έρευνα σκαρφάλωσε στο 57%. Αντίστοιχα το ποσοστό που πίστευε ότι ωφελεί το 2008 ήταν 38%, έπεσε το 2009 στο 32% και ίδιο παραμένει στην έρευνα του 2010. Αυτό σημαίνει ότι η προπαγάνδα των οπαδών του πολυπολιτισμικού κράτους, παρά την μεγάλη έκταση που έχει δοθεί στα ΜΜΕ, απέτυχε.
Λαθροχειρίες...
Η αιτία όμως είναι μία και μόνη: η καθημερινή επαφή των Ελλήνων με το διαφορετικό τους έχει οδηγήσει στην άρνηση. Για το λόγο αυτό και τρέμουν στην ιδέα διενέργειας δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό. Ήδη έχουν το παράδειγμα της Ελβετίας. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Ελβετοί αρνήθηκαν την ανέγερση τζαμιού στην χώρα τους. Την ίδια ώρα η Γαλλία πρόκειται να νομοθετήσει εναντίον της κυκλοφορίας των μουσουλμανίδων με μπούργκα σε δημόσιους χώρους.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την οικονομία. Έχουμε δηλαδή μεγάλη αύξηση των αρνητικών θέσεων και αντίστοιχη μείωση των θετικών. Και στην παράθεση των πινάκων με τα αποτελέσματα γι' αυτά τα δύο στοιχεία (η εφημερίδα τα δημοσιεύει το ένα κάτω από το άλλο) η εφημερίδα προβαίνει σε μια πρωτοφανή απάτη σε βάρος των αναγνωστών της. Το χρώμα των αρνητικών ψήφων για την οικονομία στον από κάτω πίνακα για τον πολιτισμό το χρησιμοποιεί για τις θετικές και αντίστροφα.
Αν κάποιος δεν διαβάσει και τις δύο υποσημειώσεις, εύκολα θα πιστέψει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μετανάστες ωφελούν στον πολιτισμό. Όμως διαβάζοντας σωστά διαπιστώνει ο αναγνώστης κι άλλη λαθροχειρία. Στην άποψη αν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μεταναστών υπάρχει αύξηση μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2009 και 2010, από 76% σε 88%. Αντίστοιχα όμως υπάρχει μείωση σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός (από 18% στο 11%). Παράλληλα, υπάρχει και μείωση στο ποσοστό όσων δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν ν' απαντήσουν. Αν όμως προσθέσεις τα ποσοστά για το 2009, φθάνουν το 99%, ενώ το 2010 φθάνουν το 101%. Δεν χρειάζεται άλλη ένδειξη ότι μαγειρεύουν τα' αποτελέσματα, που προφανώς είναι χειρότερα για την προπαγάνδα τους. Εκεί όμως που τσακίζουν οι απαντήσεις κόκαλα είναι στην πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας (75%) ότι η μετανάστευση προκαλεί αύξηση της εγκληματικότητας.
Ενώ πολύ μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ αυτών που αξιολογούν ότι γενικά η μετανάστευση βλάπτει (59%), έναντι αυτών που πιστεύουν ότι ωφελεί (19%). Αν υπήρχε κυβέρνηση που κυβερνούσε για λογαριασμό του κυρίαρχου λαού, δεν θα χρειαζόταν καν δημοψήφισμα. Θα εφάρμοζε αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική. Φαίνεται όμως ότι το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού εξαντλείται στην αποδοχή των εντολών των αφεντάδων