Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μήπως γνωρίζετε ‘κυβερνήτες’ αυτής της χώρας, αν υπάρχει 'δεύτερη ομάδα' στην ΕΥΠ υπό την εποπτεία Ισραηλινών ;

Συνακροάσεις ΕΥΠ-Ισραηλινών
Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ
Μια ισραηλινή εταιρεία, που καταγγέλθηκε στη Βουλή το 2000 ότι συνεργάστηκε με την ΕΥΠ σε τηλεφωνικές υποκλοπές, διέθεσε -μέσω της μητρικής της εταιρείας- λογισμικό υψηλής τεχνολογίας πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ισραηλινή εταιρεία Efrat Future Technology Ltd. που ανήκει στην Comverse Technology Inc. με έδρα τις ΗΠΑ.Το κτίριο που στεγάζει την ΕΥΠ στην Κατεχάκη.
Η υπόθεση είχε φθάσει στη Βουλή με ερώτηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Χρυσανθακόπουλου στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, ανήμερα του ναυαγίου του «Σαμίνα», οπότε «πνίγηκε» στα απόνερα του τραγικού συμβάντος. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί λογισμικό υποκλοπών από την Efrat και με τη βοήθεια των Ισραηλινών υπέκλεπτε συνομιλίες πολιτικών.

«Φώναζαν τον κ. Ζβι»
«Το σύστημα που έχουν εγκαταστήσει οι Ισραηλινοί βασίζεται στη συλλογή (υποκλοπή) των συνομιλιών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, λειτουργώντας με λέξεις-κλειδιά: Κάθε φορά που ο υπολογιστής δυσλειτουργεί, η ΕΥΠ ειδοποιεί μέσω της ισραηλινής πρεσβείας τον υπεύθυνο για τις ελληνικές υποκλοπές, κάποιον κ. Ζβι, για την αποκατάσταση της βλάβης» είπε στην «Κ.Ε.» ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος. «Η εταιρεία του Ισραήλ -αφού έχει το software και τους κωδικούς- μπορεί έτσι να ακούει και να καταγράφει ταυτόχρονα όλους τους στόχους που παρακολουθεί η ΕΥΠ. Επίσης, για λόγους εμπορικούς ή πολιτικούς μπορεί να διαθέτει το υλικό αυτό σε όσους έχουν "ενδιαφέρον"».

Για να λειτουργίσει το σύστημα δημιουργήθηκε μια βάση συγκέντρωσης και ανάλυσης των συνομιλιών στην έδρα της ΕΥΠ στην Λεωφόρο Κατεχάκη.

Στην ερώτηση που είχε καταθέσει το 2000 ο πρώην βουλευτής, η κυβέρνηση είχε απαντήσει διπλωματικά και εμμέσως είχε παραδεχτεί την προμήθεια, που όλα δείχνουν ότι έγινε περί το 1996.

Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, το 1999, επισκέφθηκαν την Ελλάδα οι εκπρόσωποι της εταιρείας Efrat Γκάντι Χαρέλι και Ζβι Φίσλερ, οι οποίοι είχαν σειρά επαφών με στελέχη της ΕΥΠ αλλά και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και επιχείρησαν να πουλήσουν ένα άλλο πλήρες και πρωτοποριακό σύστημα, χωρίς αποτέλεσμα αυτή τη φορά.

Μετά την Ολυμπιάδα
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εταιρείας, οι τεχνικοί της επισκέφθηκαν την Ελλάδα τουλάχιστον άλλες τέσσερις φορές -λίγο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες- για να εγκαταστήσουν λογισμικά συστήματα (φωνητικό ταχυδρομείο, SMS, αναγνώριση κλήσης κ.ά.) και στη Vodafone, στην Cosmote και την Q-Telecom.

* Η Efrat, που ιδρύθηκε στο Ισραήλ το 1982, είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Στελέχη της ίδρυσαν δύο χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ την Comverse, της οποίας σήμερα η Efrat είναι θυγατρική. Κύριος τομέας δραστηριότητάς του τα «φωνητικά δεδομένα»: Αναγνώριση λέξεων-κλειδιών σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, φωνητική ενεργοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, φωνητικό ταχυδρομείο κ.λπ.

**Η Comverse εχει αναπτύξει στρατηγικές συμμαχίες με τις Ericsson, Nokia, Motorola, Logica, Microsoft.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανών δημοσιογράφων, η Comverse κατέγραφε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, παγίδευε απόρρητες επικοινωνίες των αμερικανικών αρχών. Είναι η εταιρεία που ενεπλάκη και έδωσε τις συνδιαλέξεις Κλίντον-Λεβίνσκι στον εισαγγελέα Σταρ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 12/02/2006