Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Πατριάρχης Κύριλλος- νέα εποχή στη ρωσική εκκλησία.


«Το πρώτο έτος της πατριαρχίας μου ήταν για μένα πρώτ' απ' όλα, έτος αν θέλετε, κάποιων πνευματικών κλονισμών- αυτό που δεν είχα δοκιμάσει και δεν είχα αισθανθεί ποτέ νωρίτερα».΄Ετσι δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος την παραμονή της επετείου της ενθρόνισής του, η οποία έγινε πριν έναν χρόνο- την 1 Φεβρουαρίου του 2009.Ο προκάτοχος του Πατριάρχη Κυρίλλου- Αλέξι Β΄ είχε κάνει πολλά ώστε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να γίνει σημαντικός κρίκος της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία. Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν συνέχισε μόνο αυτό το έργο του Αλέξι, αλλά και το ανάπτυξε περαιτέρω, κάνοντας την ΡΟΕ ιδιόμορφο κήρυκα των ευαγγελικών ιδεών της πνευματικότητας και της ηθικότητας στον κόσμο.
Στη διάρκεια των 365 μερών της ποιμενικής του υπηρεσίας, ο προκαθήμενος της ΡΟΕ επισκέφτηκε πάνω από 20 ρωσικές επαρχίες και πραγματοποίησε πατριαρχικές επισκέψεις στη Λευκορωσία, την Ουκρανία, το Καζαχστάν και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που συμπεριλαμβάνονται στο κανονικό χώρο της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Στην Ουκρανία, χάρι στη σοφία του τωρινού Πατριάρχη είχε εξουδετερωθεί η εκκλησιαστική διάσπαση. «Η επίσκεψη αυτή στάθηκε η πιο σημαντική για μένα σε όλη αυτή την περίοδο»,- ομολόγεί σήμερα ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος.

«Έχω αποκτήσει πρωτ' απ' όλα μεγάλη πνευματική πείρα. Ακόμα πριν την επίσκεψή μου είχα πει ότι θέλω να πάω για να προσευχηθώ μαζί με τον ουκρανικό λαό και να ασπαστώ μαζί του τα κοινά μας ιερά. Μερικοί είχαν δεχθεί με σκεπτικισμό αυτά τα λόγια μου, εκτιμώντας τα ως κάποιο ειδικό τέχνασμα. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό ακριβώς αποτελούσε τον βασικό σκοπό της επίσκεψής μου. Όλα τα άλλα ήταν δευτερεύοντα- τόσο η συνάντησή μου με τους πολιτικούς, όσο και οι δημόσιες δηλώσεις μου. Εκεί είχα αισθανθεί ιδιαίτερα τι είναι η Αγία Ρους, αυτό που είναι αδύνατο να καταλάβεις και να περιορίσεις στα στενά πλαίσια των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων, καλώντας σε ένα ή σε άλλο κυρίαρχο κράτος. Η Αγία Ρους είναι η ισχυρότατη πολιτιστική δύναμη του σύγχρονου κόσμου, αν και πρώτ' απ' όλα είναι, βέβαια, η ισχυρότατη πνευματική δύναμη»,- παρατήρησε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Στη διάρκεια ενός έτους, ο Προκαθήμενος της ΡΟΕ κατάφερε να λύσει πολλά προβλήματα, που απασχολούσαν την Εκκλησία και το Κράτος. Στα ρωσικά σχολεία από το 2010 θα καθιερωθεί ένα νέο μάθημα- οι βάσεις της θρησκευτικής κουλτούρας και στο Στρατό θα εμφανιστούν ιερείς διαφόρων θρησκειών. Σοβαρή σημασία έχει και το γεγονός ότι το κράτος επιτέλως άρχισε να επιστρέφει στην Εκκλησία μεγάλο μέρος της περιουσίας που της ανήκε κάποτε.

«Η πατριαχική υπηρεσία είναι εξαιρετικά υπεύθυνη,- είπε ο Προκαθήμενος της ΡΟΕ. Υπάρχει κίνδυνος ότι οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν αμέσως τις αλλαγές που γίνονται στην Εκκλησία.Μα σ΄αυτό τον κίνδυνο ακριβώς συνίσταται η ουσία της πατριαρχικής υπηρεσίας και πρέπει να δέχομαι αυτό τον κίνδυνο με ταπείνωση και ελπίδα. Ελπίδα για ότι ίσως κάποια λάθη του Πατριάρχη θα γίνουν κατανοητά και θα συγχωρεθούν από τον λαό». ΄Ισως για αυτό τον λόγο ακριβώς, σε όποιον κι αν απευθυνόταν , στα πρώτα κιόλας του λόγια ο Πατριάρχης Κύριλλος πάντα ευχαριστεί τους συγκεντρωμένους για την εμπιστοσύνη που του δίνουν και ζητά συγνώμη για τα πιθανά του λάθη.