Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΙΣOΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Στη Παλαιστίνη, υπάρχει μια κατάσταση αποξένωσης μεταξύ των Ορθοδόξων Αράβων Παλαιστινίων και του Πατριαρχείου τους.Περίπου 65,000 πιστοί ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Η Αραβική κοινότητα είναι γνωστή ως Ορθόδοξοι Ρωμιοί, ή Έλληνες Ορθόδοξοι. Από αυτούς, λίγο πάνω από 200 έχουν Ελληνική εθνότητα, ενώ οι υπόλοιποι είναι Άραβες.Όμως οι Έλληνες κατέχουν όλες τις θέσεις εξουσίας. Από τους 17 Επισκόπους, οι οποίοι είναι μέλη της Συνόδου, και οι οποίοι διαλέγονται από τον Πατριάρχη, μόνο 2 είναι Άραβες , τα υπόλοιπα μέλη είναι όλοι Έλληνες.Από τα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκλογή του Πατριάρχη, 90 είναι Έλληνες και οι 4 Άραβες. Οι Άραβες Ορθόδοξοι πιστοί, θα ήθελαν να δουν ένα δικό τους να μετατίθεται στη θέση του Πατριάρχη. Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία που διενεργείται από τη Σύνοδο της οποίας οι πλείστοι είναι Έλληνες , λειτουργεί σε βάρος τους. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, που αξιώθηκε στο βαθμό του Πατριαρχείου το 451 μ.χ. ,
άκμασε για εκατοντάδες χρόνια και επέζησε την έλευση του Ισλάμ, αν και αναγκάστηκε σε εξορία κατά τη διάρκεια του 11 ου αιώνα από το Βασίλειο των Λατίνων Σταυροφόρων. Από το 1534, ωστόσο, υπήρξε μια αδιάκοπη παρουσία Ελλήνων Πατριαρχών στη Ιερουσαλήμ.Οι προκάτοχοι τους από το 1534 και μετά, προέρχονται απότην Αγιοταφιτική Αδελφότητα, μιας μοναχικής αδελφότητας Ελληνικής καταγωγής που επικεντρώνεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων θεωρείται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στους Αγίους Τόπους, μετά την Ισραηλινή κυβέρνηση.Κατέχει ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης.Στη πόλη έξω από τα τείχη, της ανήκει η γη στην οποία βρίσκεται το κτίριο της Κνεσέτ, το Ισραηλινό Κοινοβούλιο.Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του Αγίου Τάφου, του πιο ιερού Χριστιανικού προσκυνήματος της Ιερουσαλήμ, και έχει ανείπωτα άλλα μοναστήρια, εκκλησίες και άλλα ακίνητα στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία.
Οι Άραβες υποστηρίζουν ότι οι Πατριάρχες έχουν συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο από την πώληση ή εκμίσθωση των εκτάσεων της Εκκλησίας στη Ναζαρέτ, Γιάφα και την Ιερουσαλήμ στους Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται με σθένος για τη παράδοση της στους Εβραίους.Όμως λένε ότι δεν έχουν ιδέα στο που πάνε όλα αυτά τα έσοδα που αποκομίζονται.Το μόνο που ξέρουν είναι ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Εκκλησίας ή για τους ντόπιους Ορθόδοξους Άραβες πιστούς .Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στους Αγίους Τόπους είναι πολύ πλούσια, αλλά το Ορθόδοξο Πατριαρχείο είναι μονίμως σε χρόνια χρεοκόπηση.Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο μεγάλος πλούτος ελέγχεται από καιρό από ένα σχετικά μικρό αριθμό Ελλήνων κληρικών οι οποίοι κατέχουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως Ελληνικό κρατίδιο από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας εδώ είναι Άραβες.
Κατά τη διάρκεια των 19 χρόνων που ο Διόδωρος ήταν στον Πατριαρχικό θρόνο, αναπτύχθηκε ένα ρήγμα μεταξύ της Ελληνικής ιεραρχίας και των Αράβων εκκλησιαζομένων.Οι πιστοί και ο κλήρος των ενοριών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Παλαιστίνιοι, είναι εξοργισμένοι, για μια σειρά από συμφωνίες για ακίνητες περιουσίες που σύναψε το Πατριαρχείο με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι γέμισαν τα εκκλησιαστικά ταμεία με μεγάλες ποσότητες χρημάτων. Ορισμένες από τις συναλλαγές είναι ιδιαίτερα σκανδαλώδες αφού σχετίζονται με παραχώρηση γης για Εβραϊκούς οικισμούς, όπως την Har Homa (Χάρ Χόμα), νότια της Ιερουσαλήμ. Περιλαμβάνει 107-στρέμματα γης στο μέσο της Εβραϊκής Δυτικής Ιερουσαλήμ, με τις επιφανείς γειτονιές της Talbieh (Ταλμπίε), Rehavia (Ρεχάβια) και το χώρο της κατοικίας του Ισραηλινού προέδρου. Το Πατριαρχείο εκμίσθωσε το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο για το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο το 1950, για 99 χρόνια. Άλλα μεγάλα τεμάχια γης βρίσκονται στην Γιάφα, Ράμλα και τη Ναζαρέτ.Μια άλλη ξεχωριστή συμφωνία οδήγησε σε ένα πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων που κτίστηκαν σε μια τοποθεσία στην Γιάφα όπου οι ντόπιοι λένε ότι ήταν Ορθόδοξο νεκροταφείο!Οι Έλληνες κληρικοί είναι ανένδοτοι ότι δεν έχει πωληθεί γη, αλλά ότι έχει μόνο μισθωθεί, και ότι το τι κάνουν με τις περιουσίες τους, δεν είναι δουλειά των πιστών.Όταν ο Πατριάρχης Διόδωρος πάθανε, ένα σώμα της Ισραηλινής αστυνομίας και ερευνητές για την εκδίωξη της απάτης από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα προσπαθούσαν να καθορίσουν εάν ο Διόδωρος είχε υπογράψει συμφωνία για την ανανέωση του ενοικιοστασίου της Ιερουσαλήμ για επιπλέον 999 χρόνια! Αυτός ήταν ο όρος που εζητείτο από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο.
Εκτός από ένα πολύτιμο αγαθό, η γη είναι επίσης και μια πολιτικά χρονολογική βόμβα.Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη μεγάλη Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, η οποία δεν έχει τεθεί υπό Παλαιστινιακό έλεγχο. Η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει συνείδηση στο γεγονός ότι εάν το Πατριαρχείο περάσει στα χέρια της Παλαιστινιακής ηγεσίας, κάποιοι τίτλοι ακινήτων πρώτης ζήτησης, θα περάσουν επίσης κοντά τους.Οι Ισραηλινοί απαιτούν στο να έχουν ένα Έλληνα Πατριάρχη με τον οποίο θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν μπίζνες.Ο φόβος που υπάρχει στην Ισραηλινή κυβέρνηση είναι ότι σε λίγα χρόνια το Ισραήλ θα βρεθεί με ένα Πατριαρχείο των Αράβων που στη θεωρία θα κατέχει το 50 τοις εκατό του κέντρου της πόλης των Ιεροσολύμων.
Ωστόσο, σε περίπτωση που οι Ορθόδοξοι Άραβες αποκτήσουν τον έλεγχο του Πατριαρχείου, η απώλεια γης, δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί τους Ισραηλινούς.Πιστεύουν ότι, αν η Παλαιστινιακή ηγεσία πάρει τον έλεγχο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, θα το αξιοποιήσει για πολιτικές σκοπιμότητες.Οι Ισραηλινοί φοβούνται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να χρησιμοποιήσει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο ως μέσο για να επηρεάσει τις πολιτικές θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι οργισμένοι με την τρέχουσα κυριαρχία που εξασκούν πάνω τους όχι μόνο οι Ισραηλινοί αλλά και οι Έλληνες ιεράρχες.Αυτή η οργή έφτασε σε μια ασυνήθιστη κορύφωση με την έξωση του Πατριάρχη, Ειρηναίου Ι.Ο Ειρηναίος ανετράπη εν μέσω ισχυρισμών ότι πούλησε δύο ξενοδοχεία που ανήκουν στο Πατριαρχείο, σε Εβραίους που προσπαθούν να επεκταθούν στη παραδοσιακά Αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτή η συμφωνία εξόργισε τον Παλαιστινιακό λαό, γιατί θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Η Ορθόδοξοι Άραβες στους Αγίους Τόπους ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες ιερείς έχουν μετατρέψει το Πατριαρχείο σε κτηματομεσιτικό γραφείο, ξεπουλώντας Παλαιστινιακή γη στους Ισραηλινούς, ενώ παραμελούν τα πνευματικά και άλλα υπαρκτά τους πρόβλημα.
Υποστηρίζουν ότι η πρώτη προτεραιότητα της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι οι Παλαιστίνιοι Άραβες, που είναι ο πληθυσμός των Αγίων Τόπων, όπου ζουν εδώ και ανήκουν σε αυτή την γη πνευματικά, σωματικά, και το πιο σημαντικό, εθνικά και πολιτικά.Όμως, το Πατριαρχείο έχει μετατραπεί σε γραφείο για αγοραπωλησίες, ενώ οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζονται ως Χριστιανοί δεύτερης κατηγορίας στην Ελληνική Εκκλησία που τους κυριαρχεί.
Αν και οι Ορθόδοξοι κάποτε ήταν το κυρίαρχο Χριστιανικό στοιχείο στους Αγίους Τόπους, οι Ορθόδοξοι Άραβες σταθερά μειώνονται σε αριθμούς και σε σχετική δύναμη μέσω της μετανάστευσης και της εισχώρησης τους είτε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ή είτε σε Προτεσταντικές Εκκλησίες, και πλέον αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των Αράβων Χριστιανών. Ένας λόγος που φεύγουν από την Ορθοδοξία, όπως λένε οι ηγέτες των Ορθοδόξων Αράβων, είναι η περιφρόνηση που έχουν από τους ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας. Ενώ άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες έχουν κτίσει σχολεία και κατοικίες για τους πιστούς τους, οι Έλληνες έχουν παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό το Ορθόδοξο Αραβικό ποίμνιο τους, και τους έχουν αποκλείσει από οποιοδήποτε ρόλο στη διαχείριση της Εκκλησίας ή οποιοδήποτε μέρος των κερδών από τις πωλήσεις ή μισθώσεις γης. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι τοποθεσίες των ακινήτων πρέπει να εξασφαλίζουν έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.Που πάνε όλα αυτά τα χρήματα; Κανείς δεν γνωρίζει γιατί οι Έλληνες ιεράρχες του Πατριαρχείου κρατούν όλους τους λογαριασμούς.Όσο για μας του υπόλοιπους Έλληνες, κανείς μας δεν γνωρίζει τι γίνεται εκεί.Όμως όλοι γνωρίζουμε για το Βατοπέδι.Γιατί άραγε;

noctoc-noctoc.blogspot.com