Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Βλαδίμηρε...! Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του

 
Λιβύη: Σύγκρουση Ρώσων και Τούρκων μισθοφόρων - «Βάγκνερ» εναντίον «Σαντάτ»
Οι ιδιωτικοί στρατοί του Χαλίφα Χάφταρ και του Φαγιέζ αλ Σάρατζ - Οι δύο παραστρατιωτικές οργανώσεις που κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά
Ένας ακήρυχτος ρωσοτουρκικός πόλεμος δια… αντιπροσώπων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου τρία χρόνια στα πεδία των μαχών της Λιβύης. Ο λόγος για τις δύο παραστρατιωτικές οργανώσεις, τη ρωσική «Βάγκνερ» και την τουρκική «Sadat», οι δυνάμεις των οποίων διασταυρώνουν καθημερινά τα «ξίφη» τους υποστηρίζοντας η πρώτη τον «Εθνικό Στρατό της Λιβύης» του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ και η δεύτερη την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

Και οι δύο διατηρούν ιδιωτικούς στρατούς, απολαμβάνουν της διακριτικής στήριξης των κυβερνήσεων τους, χρηματοδοτούνται από ημιεπίσημα ταμεία πηγαίνοντας εκεί όπου δεν μπορεί να πάει ο επίσημος στρατός και βραβεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τα… «ανδραγαθήματα» τους όταν και όποτε οι μισθοφόροι τους κληθούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Ποια είναι η ρωσική «Βάγκνερ»
Η ρωσική «Βάγκνερ» αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Η δράση της εκτείνεται από τα πεδία αντιπαράθεσης της Ανατολικής Ουκρανίας και της Συρίας, μέχρι και την Λιβύη, ενώ πολύ πρόσφατα περίπου 100 μέλη της αναπτύχθηκαν στη Βενεζουέλα σε βοήθεια της κυβέρνησης Μαδούρο.

Οι άρτια εκπαιδευμένοι μισθοφόροι της έχουν ειδικευθεί σε κάθε είδους αποστολή από τον ανταρτοπόλεμο και τις καταδρομικές και αμφίβιες επιχειρήσεις, μέχρι τη μάχη σώμα με σώμα και τις επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές. Στον θυρεό της αναγράφεται η φράση: «Για την Σημαία και τον Σταυρό». Η δράση της θα ξεκινήσει το 2014, όταν και θα αναλάβει την πρώτη της επιχείρηση που δεν ήταν άλλη από τον αφοπλισμό των ουκρανικών μονάδων στην Κριμαία.
Η τουρκική «Σαντάτ» που στόχο έχει «να αποσταθεροποιεί χώρες»
Η τουρκική Σαντάτ, καθόλου τυχαία, θα ιδρυθεί τον Φεβρουάριο του 2012 και ενώ η Αραβική Άνοιξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ισχυρίζεται ότι είναι η μοναδική εταιρεία του είδους στην Τουρκία που παρέχει σε διεθνές επίπεδο συμβουλευτική επί στρατιωτικών θεμάτων, αλλά δραστηριοποιείται και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες και στρατιωτική εκπαίδευση για συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο, καθώς και εκπαίδευση για ειδικές επιχειρήσεις. Εκτός της Λιβύης είχε δραστηριοποιηθεί νωρίτερα στη Συρία, στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και αλλού. Φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και με αρκετές ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Μια σειρά από απόρρητες εκθέσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τη χαρακτηρίζουν ως «παραστρατιωτική ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να αποσταθεροποιεί χώρες». Σε ότι αφορά τη Λιβύη, εκτιμάται ότι ο κύριος όγκος των μισθοφόρων της έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Μισράτα.