Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Ενταση στις σχέσεις Μόσχας-Αγκυρας με αφορμή τη συμφωνία ασφαλείας της Τουρκίας με τη Λιβύη

 
«ΕΓΕΙΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ», ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ
Ανεβαίνουν οι τόνοι της ρωσοτουρκικής αντιπαράθεσης για τη Λιβύη, με τον Ταγίπ Ερντογάν να διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους»
όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρεία Wagner, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη.
«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χαφτάρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανέφεραν ότι η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία, με τη Μόσχα να σημειώνει ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών «εγείρει πολλά ερωτήματα».

    Η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε χθες ότι επικύρωσε τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η επίθεση εδώ και μήνες από τις αντίπαλες δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που προειδοποίησε λίγες ώρες αργότερα την Άγκυρα ότι θα χτυπήσει τουρκικά στρατεύματα αν επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Λιβύη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα και για το θέμα της Λιβύης και αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές του 2019.

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα για ενδεχόμενες κυρώσεις για τους S-400

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα σε περίπτωση που επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών S-400 και έναν αγωγό φυσικού αερίου. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και σχετικά με τον ρωσικό αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί.
«Τώρα λένε "θα επιβάλουμε κυρώσεις για τον Turkstream"», είπε. «Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους. Θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.