Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

 
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη, στην τουρκική Βουλή.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει αντίγραφο του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, το κείμενο μελετάται.
Το κείμενο φαίνεται ότι αντίκεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μεταφράζεται και μελετάται όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
​Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Λιβύη και έχει δώσει τελεσίγραφο που λήγει σήμερα σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στη χώρα τον πρέσβη.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης
Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών καθώς και ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας. Τη συμφωνία από πλευράς Λιβύης υπογράφει η αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Και αυτό διότι τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, το μνημόνιο θα τεθεί προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη από την πρώτη στιγμή, ενώ στην ίδια κατεύθυνηση κινήθηκαν επίσης Κύπρος και Αίγυπτος.
https://sputniknews.gr/politiki/201912055485019-sto-elliniko-YpeX-to-keimeno-tis-symfonias-tourkias--livyis/