Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Σαμποτάζ στο Λεβιάθαν στην Ιορδανία….Aνατίναξαν στοιχεία σταθμού μεταφοράς του.Συνεχείς διαμαρτυρίες σε Ιορδανία κατά συμφωνίας με Ισραήλ για μεταφορά αερίου από Λεβιάθαν…

 
 
Ιορδανοί πολίτες και πολιτικοί εξέφρασαν διαμαρτυρία για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά αερίου μεταξύ των δύο εθνών Ισραήλ-Ιορδανία.
Δύο ηλεκτρικοί μετασχηματιστές που εξυπηρετούν σταθμό μεταφοράς αερίου που προορίζεται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο αερίου Leviathan του Ισραήλ στην Ιορδανία πυρπολήθηκαν από άγνωστους στο Irbid,τη βόρεια Ιορδανία το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Sky News Arabia, αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση εναντίον του σταθμού μεταφοράς αερίου στο Irbid. Η ροή αερίου μέσω του σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει αύριο. Ιορδανοί πολίτες και πολιτικοί έχουν διαμαρτυρηθεί για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά αερίου μεταξύ των δύο εθνών. Την Κυριακή, το κοινοβούλιο της Ιορδανίας κατέθεσε μια επείγουσα πρόταση που ζήτησε να εκπονηθεί νόμος για την απαγόρευση της εισαγωγής αερίου από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Asharq Al-Awsat. Δεκάδες ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στο κοινοβούλιο, ζητώντας την ακύρωση της συμφωνίας εμπορίου φυσικού αερίου. Η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ιορδανίας (NEPCO) υπέγραψε 15ετή συμφωνία με την Noble Energy για την αγορά φυσικού αερίου αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2016. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Ιορδανία έκρινε ότι η συμφωνία δεν χρειάζεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ιορδανίας.

Τον Μάρτιο, η Ιορδανική Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε την “απόλυτη απόρριψη” της συμφωνίας και ζήτησε να “ακυρωθεί με κάθε κόστος”.
Τον Ιούλιο, ο Ιορδανός βουλευτής Tariq Khoury κάλεσε τους Ιορδανούς να “υπογράψουν έναν κώδικα τιμής για να ανατινάξουν τον αγωγό αερίου από το Ισραήλ στη γη της Ιορδανίας”, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Quds.
“Κάθε ελεύθερος άνθρωπος στην Ιορδανία πρέπει να θυσιάσει τον εαυτό του και τα παιδιά του για να ανατινάξει μια γραμμή φυσικού αερίου που διέρχεται από την επικράτεια της Ιορδανίας, είμαστε όλοι μάρτυρες του έργου”, δήλωσε ο Khoury σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αερίου.
Το Ισραήλ έχει κάποιο σοβαρό αέριο
Ο βουλευτής μίλησε στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε ο βουλευτής Saleh al-Armouti, αποκαλύπτοντας πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία αερίου και καταγγέλοντας την «παραπληροφόρηση» της ιορδανικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία.
Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να εξάγει φυσικό αέριο τόσο στην Ιορδανία όσο και στην Αίγυπτο.
Ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ιορδανία κατασκευάστηκε στην περιοχή Sodom από τη Νεκρά Θάλασσα το 2017, με σκοπό την προμήθεια φυσικού αερίου από τη δεξαμενή Tamar σε ιδιώτες πελάτες στην Ιορδανία. Ένας δεύτερος αγωγός σχεδιασμένος για την περιοχή Beit She’an οφείλει να προμηθεύει αέριο από τη δεξαμενή Leviathan στο NEPCO.
dimpenews.com