Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Κύπρος: Τρεις κατάσκοποι συνελήφθησαν από την αστυνομία

 
 
Η κυπριακή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε τρία άτομα στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη λειτουργία ενός αυτόκινήτου τύπου ‘Βαν’ που βρισκόταν  σε επιχείρηση υποκλοπής τηλεπικοινωνιών.
Η σύλληψη έγινε λίγο μετά το μεσημέρι, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Το φορτηγάκι ανήκει σε Ισραηλινό υπήκοο που εργάζονταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ, όπως σημειώνεται.
 
Η ανακοίνωση της αστυνομίας προκάλεσε την αντίδραση της κύριας αντιπολίτευσης- ΑΚΕΛ, που απαίτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για την παρουσία του οχήματος και εάν είχε δραστηριότητες στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι ο τύπος του οχήματος  παρουσιάστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή του Forbes που μεταδόθηκε πριν από αρκετούς μήνες και πρόσφατα είχε παρουσιαστεί και στην Κύπρο.
 
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κύπρου, Κύπρος Μιχαηλίδης  είπε στον ιδιωτικό σταθμό Άστρα ότι ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης είχε δώσει ‘κάποιες’ εξηγήσεις αλλά ανακρίθηκε μαζί με τους Κύπριους υπηκόους.
Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του Βαν είναι ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικές συσκευές σε ακτίνα 500 μέτρων, να ακούει οποιοδήποτε τηλέφωνο και συνομιλίες ανεξάρτητα από το επίπεδο της κρυπτογράφησης.
Ισραηλινό δημοσίευμα ( του Times of Israel) αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού είναι πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών και φέρεται ως επικεφαλής μιας εταιρείας στην Κύπρο.
Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών. 


 
timesofisrael.com, Cyprus Mail