Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

θρησκευτική ελευθερία με όλο και λιγότερη Ορθοδοξία. 'Ενα ''παγκόσμιο σχέδιο νόμου'' κατά των εθνών

 
Διαδήλωση στο Μαυροβούνιο κατά του νόμου για τις θρησκείες
Χιλιάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο αναμένεται να συμμετάσχουν αύριο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Νίκσιτς, ενάντια στον νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία. Στο θέμα παρενέβη και η κυβέρνηση της Ρωσίας, τονίζοντας ότι  ο προωθούμενος νόμος θα μπορούσε να «θέσει σοβαρά σε κίνδυνο» την ορθόδοξη εκκλησία στο Μαυροβούνιο.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσσίας κ. Αμφιλόχιος και οι Ιερείς της περιοχής ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας θα τεθεί προς προσκύνηση το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ.
Η Εκκλησία δήλωσε ότι αναμένει δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές να παρευρεθούν στην πορεία, που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Θεία Λειτουργία.
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Βοσνίας τόνισε ότι αν ισχύσει ο νόμος θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο Μαυροβούνιο: «Θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος … Οι άνθρωποι δεν θα επιτρέψουν να κλαπούν και να βεβηλωθούν εκκλησίες στο Μαυροβούνιο», είπε στον FTV.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος ζήτησε την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι προσπαθεί να ληστέψει τη Σερβική Εκκλησία
«Θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ψήφιση του νόμου … Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι δεν θα το ψηφίσουν «,  υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας.
Στο θέμα παρενέβη και η κυβέρνηση της Ρωσίας, τονίζοντας ότι  ο προωθούμενος νόμος θα μπορούσε να «θέσει σοβαρά σε κίνδυνο» την ορθόδοξη εκκλησία στο Μαυροβούνιο.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα ελπίζει ότι το Μαυροβούνιο δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την εξέταση του νόμου περί ελευθερίας της θρησκείας.
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπέβαλε στο κοινοβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου ένα νομοσχέδιο “για τη θρησκευτική ελευθερία”, το οποίο προκάλεσε διαμαρτυρίες από το Σερβικό Πατριαρχείο.