Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η Σκύλλα(Τρόϊκα) και η Χάρυβδη(Τουρκία) και οι δύο ζητούν συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων! Δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις και τα συμφέροντα ούτε η μία ούτε η άλλη!

«Το Αιγαίο είναι πολύπλοκο»
Κατηγορηματικός και σταθερός στις θέσεις της Άγκυρας, όσον αφορά το Κυπριακό, το Αιγαίο, αλλά και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας, με χώρες όπως η Αίγυπτος, εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.
Ο κ. Νταβούτογλου μάλιστα χαρακτήρισε το Αιγαίο ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα.
Το κλίμα μπορεί να χαρακτηρίστηκε «θερμό και φιλικό», ωστόσο η Τουρκία απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις της, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο.
Η Τουρκία δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις και τα συμφέροντα της

«Αν η Ελλάδα υπογράψει μία συμφωνία (σσ. για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών) με την Αίγυπτο, δεν θα την αποδεχθούμε αν πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η συμφωνία δεν θα υπάρχει για εμάς», είπε χαρακτηριστικά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερα ελληνικά ΜΜΕ (Mega, ΤΑ ΝΕΑ, Βήμα και Καθημερινή), το Σάββατο, μετά το πέρας των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Ο κ. Νταβούτογλου στη συνέντευξη του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας, όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν σαφής ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει καμία οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε οπορτουνιστική κίνηση σε «κακή χρονική στιγμή» την απόφαση για τριμερή συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Καϊρου και Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.
«Δεν αισθανόμαστε καμία απειλή. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί εχθρικές κινήσεις τις δύο τριμερείς συνεργασίες που διαμορφώνονται.
«Το Αιγαίο είναι πολύπλοκο»
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Vima.gr ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο όλες οι διευθετήσεις και ιδιαίτερα οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνονται έπειτα από διαπραγματεύσεις όλων. Αν δύο μέρη ή τρία μέρη – και αυτό που λέω τώρα δεν αφορά μόνο στην Κύπρο – ανακηρύξουν ΑΟΖ χωρίς να διαβουλευθούν με άλλα μέρη που επίσης ενδιαφέρονται και έχουν έννομο συμφέρον, τότε αυτό κινείται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Στο Αιγαίο, το θέμα όντως είναι διμερές. Υπάρχουν μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία. Μέχρι σήμερα όμως, στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για ΑΟΖ. Η καλύτερη λύση είναι οι χώρες μας (σσ. η Ελλάδα και η Τουρκία) να λύσουν πρώτα τα μεταξύ τους προβλήματα και μετά, μαζί, μπορούμε να συνομιλήσουμε με τρίτα μέρη».
Αναφερόμενος στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα επεσήμανε ότι: «Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις από γεωγραφικής άποψης. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν έχει πολλά νησιά, μόνο ένα, τη Μεγίστη που ακόμη και αυτή σηκώνει μεγάλη συζήτηση! Το Αιγαίο είναι πιο πολύπλοκο, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο αν λυθεί το Κυπριακό τα πράγματα είναι απλούστερα».
Την ίδια στιγμή στο Κυπριακό , η Τουρκία επίσης δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει στο ζήτημα του φυσικού αερίου, με τη θέση της Άγκυρας να παραμένει ότι αν αρχίσουν οι συνομιλίες άμεσα και το Κυπριακό λυθεί, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να ερευνήσει και να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους του νησιού.
Σε διαφορετική περίπτωση κι εφόσον το πρόβλημα μένει άλυτο, είτε οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν λόγο σε όλες τις πτυχές των ερευνών και θα συναποφασίζουν ή αλλιώς η Λευκωσία θα πρέπει να συνηθίσει στην παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην αποφασιστικότητα για συνεργασία των δύο χωρών αναφέρονται τα τουρκικά ΜΜΕ
Θετικά παρουσιάστηκε η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, και από τα τουρκικά ΜΜΕ, στα οποία υπογραμμίστηκε η διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και η κοινή βούληση για την επίλυση του Κυπριακού.
Στην τουρκική εφημερίδα Ηurriyet σημειώνεται η δήλωση του Α. Νταβούτογλου, ότι στο Κυπριακό «επιθυμούμε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό. Είχαμε πολύ θετικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Θα συνεχιστούν. Ενστερνιζόμαστε τις προσεγγίσεις για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Στην Sabah τονίζεται η δήλωση του Νταβούτογλου ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο και έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη μίας κοινή φόρμουλας για την αναβίωση των συνομιλιών, στη γραμμή της κοινής εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών του νησιού. Όπως είπε δεν υπάρχει καταληκτική απόφαση, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Όπως είπε «και οι δύο πλευρές (σς στην Κύπρο) κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να διαχειρίζεται μόνο η μία τους φυσικού πόρους».
Μία κοντινή λύση είναι στην ατζέντα, αλλά δε θέλω να αναφερθώ επί του παρόντος, είπε o Τούρκος Πρωθυπουργός, σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
crashonline.gr