Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Με τόσες αερομαχίες ειναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΕΜΠΛΟΚΕΣ - Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ "ΘΕΡΜΟ" ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Νέο κύκλο έντασης στο Αιγαίο φαίνεται πως «εγκαινιάζει» η τουρκική Αεροπορία ύστερα από πολύ καιρό.
Οι Τούρκοι πιλότοι εμφανίζονται προκλητικοί επιζητώντας αναμέτρηση με τα μαχητικά της ΠΑ και μάλιστα επιλέγουν αεροσκάφη που φέρουν οπλισμό για αυτές τις αναμετρήσεις και φυσικά περιττό να προστεθεί πως τα αεροσκάφη αυτά είναι τα F-16 που μόλις έχουν παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία μετά την εφαμοργή του προγράμματος εκσυγχρονισμού CCIP.
Κάτι πόυ σημαίνει πως φέρουν νέο ραντάρ APG-68(v)9, σύστημα σκόπευσης επί κράνους JHMCS και νέα βλήματα AIM-9X.
Μετά από πολύ καιρό από την εποχή του τραγικού δυστυχήματος με την εναέρια σύγκρουση με τουρκικό F-16 (υπαιτότητας του Τούρκου πιλότου) που στοίχισε τη ζωή στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη το 2006 υπήρχε ένα άτυπο μορατόριουμ μεταξύ των δύο χωρών σε ότι αφορά τις αεροπορικές συναντήσεις στο Αιγαίο, για την αποφυγή παρόμοιων επεισοδίων.
Τώρα όμως η τουρκική Αεροπορία εμφανίζεται να ξεκινά ένα νέο γύρο επιθετικών ενεργειών και που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.
Έξι τουρκικά F-16, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, πέταξαν σε σχηματισμό σήμερα βόρεια της Λέσβου και όταν έφτασαν στα βορειοδυτικά του νησιού «έσπασαν» από τον υπόλοιπο σχηματισμό προκειμένου να αντιδράσουν στα ελληνικά ζεύγη ετοιμότητας που κατευθύθνονταν προς αναχαίτισή τους.
Εκείνη τη στιγμή έφτασαν πάνω από το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου τα ελληνικά F-16 από την 111ΠΜ που ήταν επιφορτισμένα με καθήκοντα readiness και δυτικά της Λέσβου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμπλοκή.
Με την εμφάνιση των ελληνικών μαχητικών τα δύο τουρκικά F-16 τα οποία είχαν αποσπαστεί από το σχηματισμό με αποστολή να προκαλέσουν τα ελληνικά σε εμπλοκή ξεκίνησαν τους ελιγμούς έτσι ώστε να βρεθούν σε συνθήκες βολής πυραύλων. Fox δύο, δηλαδή για βλήματα IIR.
Αμέσως οι Έλληνες πιλότοι αντέδρασαν για να ξεκινήσει η πρώτη σκληρή εμπλοκή.
Στη συνέχεια τα δύο τουρκικά μαχητικά σταμάτησαν την εμπλοκή και  κατευθύνθηκαν νοτιότερα προς τα Αντίψαρα. Εκεί αντλεδρασαν κανά στην παρουσία των ελληνικών μαχητικών τα οποία τα παρακολουθούσαν μέχρι να εξέλθουν του FIR Αθηνών με αποτέκλεσμα για δεύτερη φορά να επιχειρη΄σουν να βρεθούν σε πλεονεκτιοκή θέση έναντι των μαχητικών της ΠΑ.
Και αυτή όμως η δεύτερη προσπάθεια απέβη άκαρπη όταν αποφάσισαν εκ των γεγονότων ότι δύο φορές "ξύλο" απο τους Έλληνες πιλότους είναι... αρκετές και μετά και απο αυτή επέστρεψαν στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr