Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ- Ένα δεύτερο Ορθόδοξο κράτος επι Ευρωπαϊκού εδάφους μετά την Σερβία καταστρέφουν οι δυτικοί με απίστευτη μανία.

Σχεδόν 90 ναοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας καταστράφηκαν πλήρως ή έπαθαν ζημιές λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, λέγεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον Πρόεδρο της χώρας Πιότρ Ποροσσένκο λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην ουκρανική κοινωνία ".
Η συνεδρίαση της Συνόδου στην οποία έχουν βγει τα συμπεράσματα του 2014, έγινε την Τρίτη στη Λάβρα του Κιέβου. "Όπως αναφέρουν στις εκθέσεις του οι λειτουργούντες ιερείς των ενοριών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Ρόβνο, του Σεβεροντονέτσκ και του Γκόρλοβκα, σήμερα λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων καταστράφηκαν εννέα ναοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Άλλοι 77 ναοί έπαθαν ζημιές ", λέγεται στην έκκληση που ψήφισε η Σύνοδος προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία επίσης επέστησαν στην προσοχή του Ποροσσένκο στο περιστατικό που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου, όταν στον οικισμό Πεσκί της περιοχής Γιασινοβάταγια της περιφέρειας του Ντονέτσκ άγνωστοι με στολές παραλλαγής που σσυτήθηκαν ως στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, λεηλάτησαν την εξοχική κατοικία του επικεφαλής της ενορίας του Ντονέτσκ. Η Ιερά Σύνοδος απευθύνθηκε στον Ποροσσένκο με παράκληση "να εξασφαλιστεί η πρέπουσα και αμερόληπτη ανάκριση των αναφερόμενων περιστατικών ".

Συνολικά, με τα στοιχεία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο έδαφος των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ λειτουργούν πάνω από 1100 ναοί και 17 μοναστήρια, όπου λειτουργούν περίπου 1100 ιερείς και πάνω από 350 καλόγερους.

Εκτός τούτου, στη δήλωση της Συνόδου λέγεται για τις προσπάθειες κατάληψης των ενοριών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του πατριαρχείου της Μόσχας εκ μέρους των εκπροσώπων του σχισματικού Πατριαρχείου του Κιέβου στο έδαφος των περιοχών του Λβιβ, του Κιέβου, της Τερνόπολης, του Βόλινι και του Ρόβνο.

"Την παρούσα στιγμή καταλήφθηκαν 14 ενορίες της Εκκλησίας μας, σε άλλες έξι ενορίες διατηρείται άκρως έντονη κατάσταση. Δυστυχώς, οι παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας της Ουκρανίας σχετικά με τις ενορίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως συνήθως, γίνονται με σιωπηλή συμφωνία των οργάνων της τοπικής εξουσίας, και αρκετές φορές μάλιστα με την πρωτοβουλία τους ", τονίζεται στην έκκληση.