Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Σφραγίστηκαν οι υποδομές της χώρας απο την εξαθλίωση της τρόϊκας. 900 λαθρομετανάστες πέρασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς καν να γίνει νηοψία του πλοίου

Απίστευτο φιάσκο: Τελικά το Blue Sky μετέφερε 900 λαθρομετανάστες από την Συρία, και οι ευθύνες βαραίνουν την ελληνική κυβέρνηση, καθώς επέτρεψαν στο πλοίο να συνεχίσει την πορεία του επειδή ο πλοίαρχος (ή κάποιος που το έπαιζε πλοίαρχος) διαβεβαίωσε τις ελληνικές Αρχές ότι δεν "τρέχει τίποτα".
Το πλοίο με άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκαταλείφθηκε στην μανιασμένη θάλασσα και σώθηκε την τελευταία στιγμή λίγο πριν χτυπήσει στα βράχια.
Ενα πλοίο με τουλάχιστον 900 ψυχές οδηγήθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή σε λιμάνι της Απουλίας.
Το εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του υπό μολδαβική σημαία πλοίο Blue Sky M μετέφερε 900 μετανάστες και την τελευταία στιγμή αποτράπηκε μία εκατόμβη στην Αδριατική Θάλασσα.
Χθες είχε δοθεί σήμα από τις ιταλικές αρχές ότι κινδυνεύει πλοίο με 700 (900 ήταν τελικά) λαθρομετανάστες δυτικά της Κέρκυρας 
 
Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, υπήρχαν οπλισμένοι άνδρες στο πλοίο. Οι ιταλικές αρχές είχαν ενημερώσει τις ελληνικές. Στο σημείο κατευθύνθηκανι η φρεγάτα "Ναυαρίνο" , και δύο ελικοπτερα Σούπερ Πούμα.
 
Τα δύο ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού όπως και η φρεγάτα "Ναυαρίνο"βρίσκονταν κοντά στο σημείο λόγω των επιχειρήσεων στο Norman Atlantic. 
 
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ επρόκειτο για πλοίο με λαθρομετανάστες, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ανθρώπους με όπλα πάνω στο σκάφος.Αμέσως σε συναγερμό τέθηκε η ΜΥΚ.
 
Πάνοπλοι άνδρες των Ειδικών Αποστολών της ΜΥΑ του Λιμενικού/ΕΛΑΚΤ αναχώρησαν, με δύο σκάφη, από το λιμάνι της Κέρκυρας προκειμένου να φθάσουν στη θαλάσσια περιοχή των Οθωνών, όπου βρίσκονταν το μικρό εμπορικό πλοίο το οποίο εξέπεμψε νωρίτερα σήμα κινδύνου.
 
Την πληροφορία είχε διαδώσει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο "Channel 4" και ελήφθη σοβαρά υπόψιν από άποψη εγκυρότητας, αμέσως μετά την αναμετάδοσαν όλα τα ελληνικα κανάλια. Όμως φέρεται ο καπετάνιος του πλοίου να δήλωσε ότι «Δεν έχουμε πρόβλημα».
 
Δύο ελληνικά στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα S-70B του Πολεμικού ναυτικού και ένα Agusta Bell ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν διαδοχικά πάνω από το φορτηγό πλοίο «Blue Sky» όμως δεν είδαν κανέναν πάνω στο καράβι!
 
Πηγές από το Λιμενικό λένε ότι το SOS δεν εξεπέμφθη από το πλήρωμα του καραβιού αλλά μάλλον ήταν ένα τηλεφώνημα εκείνο που προκάλεσε την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών καθώς το πλοίο, την ώρα του «Mayday» έπλεε 2-3 μίλια νοτιοδυτικά των Οθωνών, εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας.
 
«Δεν έχουμε νερό, κουβέρτες, φαγητό» ανέφερε ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
 
Ποιός έκανε το τηλεφώνημα; Μήπως ήταν κάποιος από τους φερόμενους λαθρομετανάστες που έκανε την κληση;
 
Οι πιλότοι των δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού που πέταξαν πάνω από το φορτηγό πλοίο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιον πάνω στο καράβι, στοιχείο που επιτείνει το μυστήριο για το τι συμβαίνει πάνω στο καράβι. 
 
Τελικά όπως αποδείχτηκε από θαύμα δεν έγινε μια ανθρωπιστική καταστροφή
Όπως ανακοινώθηκε από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί πάνω στο πλοίο.
"Αποτράπηκε η εκατόμβη, περισσότεροι από 900 μετανάστες διασώθηκαν επιβαίνοντες σε πλοίο με μπλοκαρισμένη μηχανή που κατευθυνόταν προς τις ακτές της Απουλίας", είναι το μήνυμα της ιταλικής ακτοφυλακής στον λογαριασμό της στο Twitter. Χωρίς την επέμβασή της, το πλοίο θα έπεφτε στα βράχια.
ΟΙ περισσότεορι από τους ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο ήταν Σύροι, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Μίμα Αντονάτζι από την επαρχία του Λέτσε όπου έφθασαν οι λαθρομετανάστες.
Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο πλοίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, δήλωσε η Αντονάτζι. Οι νεκροί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι επιζώντες σε δημόσια κτίρια όπου γίνεται εξακρίβωση των ταυτοτήτων τους. 
Οι λιμενικές αρχές θα προσπαθήσουν επίσης να εξακριβώσουν τους λόγους για τους οποίους το πλοίο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του.
Οι ιταλικές αρχές επενέβησαν όταν διαπίστωσαν ότι το πλοίο δεν ήταν ακυβέρνητο, αλλά έπλεε με τη μηχανή μπλοκαρισμένη με κατεύθυνση τις ακτές της Ιταλίας. 
Εξι άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής επιβιβάσθηκαν χθες το βράδυ στο πλοίο και κατόρθωσαν την τελευταία στιγμή να τού αλλάξουν κατεύθυνση και κυρίως να ξεμπλοκάρουν τη μηχανή, όταν αυτό βρισκόταν σε απόσταση μόλις 9 χιλιομέτρων από την ακτή.
Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες. Γιατί η ΜΥΚ δεν πραγματοποίησε ρεσάλτο χθες στο καράβι; Γιατί δεν εξακριβωσαν ποιος είχε στείλει το σσήμα και αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις καποιου πλοιάρχου;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr