Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Gazprom: Έπεσαν υπογραφές στη συμφωνία για φυσικό αέριο σε Κίνα - Η Ρωσία θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα!


 Προς ανατολάς στράφηκε η Ρωσία και υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Bloomberg η Gazprom υπέγραψε σύμβαση σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα.

«Σήμερα, η σύμβαση σχεδιασμού έχει υπογραφεί, αυτό σημαίνει ότι το έργο έχει περάσει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών για την προμήθεια με την Κίνα.

Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία θα μεταφέρονται 50 δισ. κυβικά φυσικού αερίου προς την Κίνα και έτσι θα δώσει μια τεράστια ανάσα στην Gazprom καθώς η ευρωπαϊκή αγορά δεν θα αποτελούσε πλέον τον βασικό αγοραστή φυσικού αερίου.

Αποχώρησε η Shell από την Gazprom

Νωρίτερα σήμερα η Shell αποφάσισε να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, αλλά και από τον αγωγό North Stream-2.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden ανέφερε πως «είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία. Λυπούμαστε που τα συγκεκριμένα γεγονότα προήλθαν από μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εταιρεία είναι πεπεισμένη για την αποχώρησή της.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία της με την Gazprom, είναι αξία περίπου 3 δισ. δολαρίων και οι πωλήσεις περιλαμβάνουν το μερίδιο 27,5% της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II, το μερίδιο του 50% στην Salym Petroleum Development και την ενεργειακή επιχείρηση Gydan.

Το μερίδιο της Shell στον αγωγό North Stream-2 είναι αξίας 1 δισ. δολαρίων και αντιστοιχεί σε μερίδιο ύψους 10%.

https://www.militaire.gr/gazprom-epesan-ypografes-sti-symfonia-gia-fysiko-aerio-se-kina/