Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πρόεδρος Σερβίας: «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά η κατάσταση στον κόσμο δεν είναι καλή»


 Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε στο Pink TV για την πολιτική κατάσταση στον κόσμο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές δυσκολίες και τις επερχόμενες εκλογές.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά η κατάσταση δεν είναι καλή στην Ουκρανία ή εδώ», είπε ο Βούτσιτς.

 «Όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση στον κόσμο, απλά νόμιζες ότι έκανες το καλύτερο στο εσωτερικό, αλλά και πάλι δεν έκανες τίποτα γιατί αύριο έρχεται ένα νέο πρόβλημα», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

 Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η ζωή θα είναι ευκολότερη και καλύτερη «όταν υπάρχει πόλεμος στη γειτονιά».

Σχολίασε ότι η ατμόσφαιρα στην κοινωνία είναι τέτοια που «όλοι τα ξέρουν όλα» και ότι υπάρχουν αμέτρητα προβλήματα και ότι πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον γιατί κανείς δεν εγγυάται πόσο θα διαρκέσει η κακή κατάσταση στον κόσμο.

«Όταν θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι τίποτα πια δεν είναι ίδιο. Λίγοι χαίρονται. «Εχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις -άλλοι υποστηρίζουν την Ουκρανία, άλλοι τη Ρωσία- αντί να σιωπούν όλοι», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει ο ένας στον άλλο να συγκρουστεί.

Επανέλαβε ότι δεν είναι γνωστό τι θα φορέσει αύριο. «Πρώτοι ήρθαν αυτοί που δούλευαν με τη Ρωσία και τώρα ρωτούν πώς να πληρώσουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό δημιουργεί αμέτρητα προβλήματα. Τότε άλλοι σας λένε: Δεν θέλουμε να είμαστε μαζί σας, δεν έχετε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. «Αυτά δεν είναι απλά πράγματα», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες είναι ασύλληπτες. «Αυτή είναι η πιο δύσκολη σύγκρουση για την Ευρώπη και τον κόσμο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ο μικρός Πούτιν…»

Ερωτηθείς για τη στάση του, είπε ότι υπάρχει υποκρισία στον κόσμο.

«Τι άλλο να κάνουν οι Αλβανοί αξιωματούχοι από το Κοσσυφοπέδιο από το να γράψουν ότι ο Βούτσιτς, ως μικρός Πούτιν, θα εισβάλει στο Κοσσυφοπέδιο;».

 Όποιος δεν μπορεί να ζήσει στη Ρωσία ζει στη Σερβία. «Αυτή είναι μια τάση στο Twitter», είπε ο Σέρβος πρόεδρος. 

«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν το κάνουν αυτό, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι. «Γίνεται από άλλους που θέλουν να σταματήσουν τη Σερβία στην περιοχή».

Το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποφυγής ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

«Τα βλέπω όλα. Παρακολουθώ κινεζικά, ρωσικά, γερμανικά, γαλλικά μέσα ενημέρωσης τη νύχτα… αμερικανικά κανάλια που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Υπήρχε μια σφοδρή εκστρατεία κατά των Ρώσων πολύ πριν τον πόλεμο. 

Η ενότητα της Δύσης και η ισχύς των κυρώσεων έπληξαν σκληρά τους Ρώσους. Ρίξτε μια ματιά στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τώρα. «Είναι πιο δυνατοί στην προπαγάνδα», σχολίασε ο Σέρβος πρόεδρος.


The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος