Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει την Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, που εδρεύει στην Αλβανία


Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει την Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, που εδρεύει στην Αλβανία.

 Αποστολή τους είναι να συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις και μία από τις αποστολές - σύμφωνα με την Πρίστινα και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- είναι να αντιταχθούν στην ενίσχυση της ρωσικής επιρροής.

Σε τελετή στο αλβανικό υπουργείο Άμυνας στα Τίρανα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ είπε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια, επαινώντας τις αλβανικές αρχές που δεν δίστασαν ποτέ να αναπτύξουν δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Δεν μπορούσαμε να αναζητήσουμε έναν ισχυρότερο και πιο πιστό φίλο και σύμμαχο. Οι διμερείς μας δεσμοί είναι πιο σημαντικοί από ποτέ», δήλωσε η πρέσβειρα Κιμ σε τελετή στα Τίρανα χθες το βράδυ για την ενεργοποίηση της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.

Ο Αλβανός υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι δήλωσε ότι η Αλβανία θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να αυξήσει τα πρότυπα των επιχειρησιακών της δυνάμεων.

«Θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε μαζί εάν παραστεί ανάγκη, όπως κάναμε στο Αφγανιστάν και πέραν αυτού», είπε ο Πελέσι.

Πριν από ένα μήνα τα αμερικανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να ρίξουν φως στο τι κρύβεται πίσω από την ενέργεια των Αμερικανών να δημιουργήσουν βάση των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεών τους (SOCEUR) στην Αλβανία.

Η αμερικανική πύλη «Business Insider» αφιέρωσε ένα μακροσκελές άρθρο σε εκείνη τη βάση στην Αλβανία, και συνδέει την αποστολή της με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα μπορεί να δοκιμάσει αποσταθεροποιητικά σενάρια στην περιοχή και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις θα εμπλακούν σε διάφορες αποστολές.

«Η Αλβανία δεν είναι κοντά στη Ρωσία, επομένως δεν έχετε αυτή τη φυσική εγγύτητα με τον εχθρό. Αλλά τα Βαλκάνια είναι σημαντικά και η Ρωσία έχει ακόμα μεγάλη επιρροή σε αυτά. Τελικά, οι Ρώσοι είναι Σλάβοι, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στα Βαλκάνια , με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Ελλάδα και η Ρωσία έπαιζε πάντα αυτό το χαρτί για να χειραγωγήσει και να ελέγξει την κατάσταση», δήλωσε μια ανώνυμη πηγή σύμφωνα με το Business Insider.

Προσέγγιση της Αλβανίας με την Τουρκία

Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η προσέγγιση της Αλβανίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με το αμερικανικό portal, η δημιουργία αυτής της βάσης σχετίζεται με αυτό το θέμα.

Η Τουρκία είναι επίσης ένας παράγοντας στην περιοχή. Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στην Αλβανία, τόσο  ως μέλη του ΝΑΤΟ όσο και ως χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, αλλά υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί σταθερά από τη Διατλαντική Συμμαχία, εγείροντας ανησυχίες για τη συμμετοχή και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου.

Η απόφαση της SOCEUR να ιδρύσει ένα νέο αρχηγείο ειδικών επιχειρήσεων στην Αλβανία θα μπορούσε να είναι μια τακτική προσπάθεια διατήρησης μέρους αυτής της προσέγγισης ή αποτροπής της Τουρκίας από το να αποσύρει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μαζί της», ανέφερε σε μια εξήγηση για τη Βάση Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Αλβανία.

b92.net

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος