Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Ένα βήμα πριν την εισβολή η Τουρκία: Ή θα πάρετε τον Στρατό από τα νησιά ή θα σας τα πάρουμε!


Ένα βήμα πριν την εισβολή η Τουρκία! Θέμα κυριαρχίας των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου έθεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο ΤRT, στέλνωντας θρασύτατο ‘τελεσίγραφο’ στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι αν Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. Η Άγκυρα δηλαδή θα ανοίξει επίσημη συζήτηση προκειμένου να δηλώσει ότι τα νησιά δεν είναι Ελληνικά!

«Καθορίσαμε τα Δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία νησιών»

«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση. Η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται… Τί λένε; Ότι αισθάνονται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζουν τον όρο. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετείτε στο νησί; Δεν λένε την αλήθεια. Πάντα λένε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».

Για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Ελληνοκυπριακός τομέας τα «άλλαξε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε και στη δημοσιογράφο του HALK TV, Αϊσενούρ Αρσλάν, η οποία πρόσβαλε την Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης. «Η Οργάνωση Αντίστασης Τουρκικών Κύπρου ήταν μια παράνομη, ημιεπίσημη οργάνωση γνωστή για τις δολοφονίες στο νησί και στην κοντινή ενδοχώρα». Το τουρκικό ΕΣΡ ξεκίνησε έρευνα για τις δηλώσεις της Αρσλάν.

europost.gr

https://greeknation1.wordpress.com/2022/02/11/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%ae-%ce%b8/