Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ρώσος διπλωμάτης: Εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες


 Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είπε ότι οι εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσαν ρητά και ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξουν πλήγματα με στόχο μη στρατιωτικές υποδομές, αλλά οι εθνικιστές χρησιμοποιούν ήδη τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε ο Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Μιλώντας για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών που στοχεύει τη Μόσχα, υποβλήθηκε την Παρασκευή και ασκήθηκε βέτο από τη Ρωσία, ο διπλωμάτης το χαρακτήρισε «ακόμα μια βάναυση, απάνθρωπη κίνηση σε αυτήν την ουκρανική σκακιέρα».

Χθες, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απευθύνθηκε στους Ουκρανούς πολίτες προειδοποιώντας πως οι στρατιώτες της Ουκρανίας μπορεί να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Η εθνικιστική ηγεσία σας χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους με τους τρομοκράτες. Θέλουν να σας χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιφέρουν κανένα πλήγμα σε κατοικημένες περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας» επεσήμανε η ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, Αμερικανοί εκπαιδευτές έχουν μάθει στις ουκρανικές δυνάμεις το πώς να τοποθετούν το πυραυλικό σύστημα MLRS σε κατοικημένες περιοχές ώστε να προκαλούν την άλλη πλευρά για να απαντήσει με πυρά.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι αυτοαποκαλούμενες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.

Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

https://sputniknews.gr/20220226/rosos-diplomatis-ethnikistes-stin-oykrania-hrisimopoioyn-amahoys-os-anthropines-aspides-24484141.html