Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΑΣΕΒΕΙΑ Τούρκων στον Πόντο! Μετέτρεψαν σε… ντίσκο το ιστορικό μοναστήρι – ΒΙΝΤΕΟ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και δείχνει άτομα να χορεύουν έξαλλα με DJ στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Προσβολή για τους Πόντιους και τους απανταχού χριστιανούς αποτελεί ένα βίντεο κλιπ που δείχνει ξένο dj και πολίτες να έχουν στήσει ντίσκο πάρτι στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς, στον Πόντο.

Οι εικόνες οι οποίες προβάλλονται στα social media, προκαλούν σχόλια περί βεβήλωσης του ιερού χώρου, καθώς οι συντελεστές στο βίντεο κλιπ χορεύουν ντίσκο, ενώ ακούγεται ακόμη και μία καμπάνα να ηχεί εν μέσω μοντέρνων ήχων.

Παρά το γεγονός ότι από χρόνια το ιστορικό μοναστήρι ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί ως πολιτιστικό μνημείο, εν τούτοις ακόμη και οι ντόπιοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτό το σκηνικό.

Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε με στόχο την προβολή της μονής της Παναγίας Σουμελά ως τουριστικού προορισμού μετά από άδεια των τουρκικών αρχών. Το ίδιο συγκρότημα είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στην Καππαδοκία.

Όμως, πολλοί, ακόμη και Τούρκοι, θεώρησαν «σκανδαλώδες» το να χορεύουν μέλη του γκρουπ ντίσκο στον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά. «Είναι από τις στιγμές που ο εγκέφαλός μας καίγεται και το μυαλό μας κολλάει!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας, Μουράτ Τσαβγκά.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς και γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια ενώ έθεσε και το ερώτημα πώς θα αντιδρούσαν οι μουσουλμάνοι εάν μια τέτοια εκδήλωση γινόταν σε τζαμί σε άλλη χώρα.

https://www.el.gr/ethnos/themata/aseveia-toyrkon-ston-ponto-metetrepsa/