Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Σαλέχ Μουσλίμ: Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία για να σώσει το Ισλαμικό Κράτος

Ο συμπρόεδρος του κουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος της Συρίας, PYD, Σαλέχ Μουσλίμ, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η

Τουρκία εισέβαλε στη Συρία εξαιτίας της υποστήριξής της στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS),

το οποίο απέτυχε να αναχαιτίσει την προέλαση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
«Αυτή η τουρκική εισβολή στην Τζαραμπλούς, στη Ροζάβα, και στη Συρία, δεν είναι ένα ξαφνικό γεγονός. Η τουρκική κυβέρνηση έχει το δικό της σχεδιασμό και ακόμα θεωρεί τη Ροζάβα και τη Συρία τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Τουρκία προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους της στη βόρεια Συρία υποστηρίζοντας και χρησιμοποιώντας το Ισλαμικό Κράτος και έχουμε μερικές αποδείξεις που μπορούμε να σας τις δώσουμε», δήλωσε ο Σαλέχ Μουσλίμ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Αυτές οι αποδείξεις δείχνουν τις σχέσεις μεταξύ του ISIS και της τουρκικής κυβέρνησης και μπορούμε να σας τις δώσουμε. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για τους σκοπούς της και όταν το Ισλαμικό Κράτος απέτυχε εξαιτίας του αγώνα των ανθρώπων της Ροζάβα [βόρειας Συρίας] Κούρδων, Αράβων και χριστιανών, η Τουρκία αναγκάστηκε να το κάνει με τα δικά της χέρια [στην Τζαραμπλούς]», είπε.
«Το μοντέλο που έχουμε εγκαθιδρύσει στη Ροζάβα είναι ένα πολύ δημοκρατικό μοντέλο και θα μπορούσε να ήταν μοντέλο για όλη τη Μέση Ανατολή και επειδή τώρα μπορούμε να βρούμε σχέσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης, του καθεστώτος Άσαντ, ακόμα και με ιρανική υποστήριξη, όλοι τους μαζί να θέλουν να καταστρέψουν αυτό το μοντέλο», τόνισε ο Κούρδος ηγέτης.
Ο Σαλέχ Μουσλίμ είπε ακόμα ότι η επικράτεια της Ροζάβα, στη βόρεια Συρία, υφίσταται εδώ και τρία χρόνια εμπάργκο από την Τουρκία, το Ισλαμικό Κράτος και το ιρακινό Κουρδιστάν.
«Έχουμε στρατόπεδα για εκτοπισμένους ανθρώπους στα καντόνια της Τσεζίρε, Κόμπανι και Αφρίν», είπε. «Από τη στιγμή που δεν λαμβάνουμε καμία υποστήριξη, προσπαθούμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες από μόνοι μας. Και εξαιτίας του εμπάργκο στη Ροζάβα οι ΜΚΟ δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά τα στρατόπεδα».
Ο Κούρδος ηγέτης ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αρθεί το εμπάργκο και να φτάσουν φάρμακα στους πρόσφυγες.