Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Σε κρίση Ρωσία -Τουρκία

Τουρκία: Επίθεση στη Ρωσία για Τατάρους και προσάρτηση Κριμαίας
Το ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν τεράστιες γεωπολιτικές διαφορές είναι γνωστό. Οι δύο χώρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα σε Συρία, Καύκασο, αλλά και Κριμαία. Παρά τις μεταξύ των δύο χωρών οικονομικές συμφωνίες, (Πυρηνικό σταθμό φτιάχνει η Ρωσία στην Τουρκία!
Τι συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν) που υπεγράφησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία, οι γεωπολιτικές διαφορές των δύο χωρών δεν γεφυρώθηκαν, όπως αποδεικνύει η επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου κατά της Ρωσίας, με αφορμή τους Τατάρους της Κριμαίας.
Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σχετικά με τα δικαιώματα των Τατάρων, υπέρμαχος των οποίων εμφανίζεται η Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε μάλιστα πως η Τουρκία σκοπεύει να στείλει αντιπροσωπεία στην Κριμαία για να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, πως εξελίσσεται η κατάσταση για τους Τατάρους εκεί.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία είχε στηριχθεί στις υποσχέσεις που έδωσε, σχετικά, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, περί αναγνώρισης της ταταρικής γλώσσας ως μιας εκ των επισήμων στην Κριμαία και περί εξασφάλισης της συμμετοχής Τατάρων στην τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας.

“Περιμέναμε αυτές οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη. Όμως, με λύπη, διαπιστώνουμε, πως καμία δεν υλοποιήθηκε. Η Ρωσία είναι φίλη μας, αλλά πρέπει να τους πούμε ότι βαδίζουν λάθος”, είπε ο Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Αναντολού, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αποστείλει αντιπροσωπεία στην Κριμαία για να διαπιστώσει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Επανέλαβε ακόμα πως η Τουρκία δεν επιδοκιμάζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και εμμένει στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τατάρων από τη Μόσχα, καθώς τους θεωρεί τουρκογενείς. “Το ότι έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν σημαίνει πως θα αναγνωρίσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας από αυτή και τα όσα η Ρωσία έκανε στην Ουκρανία”, είπε.

Τέλος δήλωσε πως έχει στη διάθεση του δύο καταλόγους με ονόματα Τατάρων που έχουν υποστεί διώξειες από τις ρωσικές αρχές μόνο και μόνο γιατί έχουν συναντηθεί με τον “ηγέτη” των Τατάρων Μουσταφά Τσεμίλογλου (
Κριμαία: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων), στον οποίο η Μόσχα έχει απαγορεύσει την είσοδο στην Κριμαία.

Η σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας που διαφαίνεται ελάχιστα έχει να κάνει με τους Τατάρους και τα δικαιώματά τους και έχει δύο πιθανές εξηγήσεις. Ή η Τουρκία αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη Ρωσία
(NATO "καρφώνει" Ερντογάν για τις συμφωνίες με τον Πούτιν! Τι δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας), κατόπιν δυτικών πιέσεων και απλώς αναζητά στους Τατάρους το κατάλληλο πρόσχημα, είτε απλώς ο τουρκικός νεοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός δεν γνωρίζει πλέον όρια και αποφάσισε να “ταπεινώσει” τη Ρωσία “εντός έδρας”, μάλιστα.
Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της Μόσχας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μάλλον είναι απίθανο το ενδεχόμενο να υποδεχτούν οι Ρώσοι με ανοιχτές αγκάλες την όποια τουρκική αντιπροσωπεία και μάλιστα μια αντιπροσωπεία που έρχεται να τους ελέγξει στην ίδια τους τη χώρα.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert