Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Προστατευόμενος του Διεθνούς Σιωνισμού ο... Ερντογάν

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας- Τουρκολόγος

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, ο μεγάλος κατήγορος του Ισραήλ για τις βιαιότητές του στη Λωρίδα της Γάζας, αποδεικνύεται ότι είναι ο μεγάλος «εκλεκτός» των Εβραίων και του Διεθνούς Σιωνισμού. Ενώ συνεχίζει τις καταδικαστικές δηλώσεις του προς το Ισραήλ, αποκλειστικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπόυ και όχι μόνο, αποκαλύπτουν ότι ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας και επίδοξος επόμενος πρόεδρός της, είναι ένα από τα… μεγαλύτερα στηρίγματα του Ισραήλ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο πριν από τρεις δεκαετίες, τελείως άγνωστος σε όλους Ερντογάν, ανέβηκε με τόση ταχύτητα όλα τα αξιώματα για να διεκδικεί σήμερα με μεγάλες αξιώσεις τον προεδρικό θώκο της τουρκικής δημοκρατίας.
- Στις 16 Ιουλίου 2002, λίγους μήνες δηλαδή πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 που έβγαλαν τον Ερντογάν για πρώτη φορά νικητή αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν είχε πάει στις ΗΠΑ. Εκεί παρουσιάστηκε στο πασίγνωστο και πανίσχυρο «Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας» των Εβραίων, το γνωστό ως JINSA, κι εκεί πήρε την «έγκριση» για να ανέλθει στην εξουσία στην Τουρκία

- Στις 10 Ιουλίου του 2003 κι ενώ είχε σταθεροποιηθεί στην εξουσία, ψηφίζει για πρώτη φορά νόμο που επιτρέπει στους Ισραηλινούς να αγοράζουν εκτάσεις στη νοτιο-ανατολική Τουρκία. Το νόμο αυτό τον είχε καταγγείλει τότε σαν αντισυνταγματικό ο βουλευτής της περιοχής της Ούρφας, Mehmet Maras, αλλά η καταγγελία του απορρίφθηκε από την τουρκική κυβέρνηση.

- Το 2004 ο Ερντογάν ξαναπάει στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά σαν πρωθυπουργός και παρουσιάζεται στο Ανώτατο Αμερικανο-Εβραϊκό Συμβούλιο όπου και βραβεύεται. Ο Ερντογάν είναι ο μόνος ξένος πολιτικός που έχει βραβευτεί από το Αμερικανο-Εβραϊκό Συμβούλιο.

- Στις 15 Ιουλίου του 2004 υπογράφεται στην Άγκυρα υπόμνημα απελευθέρωσης εισαγωγής γεωργικών προϊόντων από το Ισραήλ, πλήττοντας έτσι καίρια την τουρκική γεωργική παραγωγή.

- Στις 30 Αυγούστου 2004, κλιμάκιο της τουρκικής κυβέρνησης αποτελούμενο από τους υπουργούς του Ερντογάν, Omer Celik, Egemen Bakis και Menvlut Cavusoglu, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ. Πριν από την επίσκεψη αυτή ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Omel Celik, είχε κάνει την σκανδαλώδη δήλωση στην τουρκική βουλή ότι οι βιαιότητες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων είναι απάντηση στην τρομοκρατία των Παλαιστινίων.
 
- Την ίδια χρονιά με παρέμβαση του υπουργού Γεωργίας της Τουρκίας, Sami Cocu, δίνεται η δυνατότητα στο Ισραήλ να κάνει επενδύσεις στην νοτιο-ανατολική Τουρκία και να δημιουργήσει πρότυπες γεωργικές μονάδες. Παράλληλα εκχωρείται χαριστικά στο Ισραήλ έκταση 40 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή του Ικονίου για την πραγματοποίηση στρατιωτικών εκπαιδευτικών ασκήσεων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
 
- Στις 6 Δεκεμβρίο του 2004, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας γιορτάζεται στην Άγκυρα η μνήμη του ιδρυτή του Παγκόσμιου Σιωνιστικού κινήματος, Θεόδωρου Χέρτσλ. Παράλληλα εκείνες τις μέρες υπογράφεται για πρώτη φορά από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Hilmi Guler, με τοn Ισραηλινό συνάδελφό του, Binyamin Ben Elizer, συμφωνία ενεργειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ισραήλ με ενεργειακούς αγωγούς που θα μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Τουρκία προς το Ισραήλ (αυτό μας ενδιαφέρει άμεσα).
 
- Την ίδια χρονιά δίνεται με σκανδαλώδη τρόπο στο Ισραήλ η κυριότητα του Check Point του ραγδαία αναπτυσσόμενου τουρκικού διαδικτύου.
- Στις 1 Μαΐου 2005 υπογράφεται συμφωνία με το Ισραήλ για την προμήθεια ισραηλινών μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, τύπου Heron, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια περίοδο υπογράφεται συμφωνία εκσυγχρονισμού των τουρκικών αρμάτων μάχης, τύπου M60 (οι συμφωνίες αυτές αντιμετώπισαν μετέπειτα πολλά τεχνικά προβλήματα).
- Στις 6 Σεπτεμβρίου 2005 το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνίδια αεροπορική επίθεση κατά του ατομικού κέντρου της Συρίας. Τα Ισραηλινά αεροπλάνα για την επίθεση αυτή χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

- Η τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή Φιλίας Τουρκίας – Ισραήλ, την περίοδο που έγινε γνωστό το επεισόδιο του Ερντογάν στο Νταβός (που πρόσβαλε δημόσια τον Ισραηλινό πρόεδρο), με στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης αριθμούσε 361 μέλη, ενώ η αντίστοιχη επιτροπή φιλίας Τουρκίας – Παλαιστινίων, μόνο 60 βουλευτές.
 
- Στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 η τουρκική κυβέρνηση εκδίδει ειδική εγκύκλιο για την αποτροπή τυχόν μποϊκοτάζ σε Ισραηλινά προϊόντα εξαιτίας των τότε επιθέσεων των Ισραηλινών κατά παλαιστινιακών στόχων.
 
- Στις 26 Μαΐου του 2009 ανατίθεται στο Ισραήλ το στρατηγικής σημασίας έργο της αποψίλωσης των ναρκών από μία μεγάλη έκταση στη νοτιο-ανατολική Τουρκία. Για τον λόγο αυτό ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα, Gaby Levy, επισκέφθηκε την πόλη Ούρφα και μιλώντας στους τοπικούς παράγοντες τόνισε χαρακτηριστικά ότι η περιοχή της Ούρφας είναι μία ιστορική εβραϊκή περιοχή.
 
- Μόλις δύο εβδομάδες μετά την Ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara, όπου βρήκαν τον θάνατο οι τούρκοι ακτιβιστές, η Τουρκία άρει το βέτο της στο Ισραήλ για να γίνει μέλος του ΟΑΣΑ.
 
- Την ίδια περίοδο, μετά την Ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara, η τουρκική βουλή ψηφίζει νόμο που προωθεί την βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
 
- Στι 14 Ιουνίου του 2010, ενώ ο Ερντογάν για άλλη μία φορά κατέκρινε δημόσια με έντονο ύφος το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι η Τουρκία είναι ο κύριος προμηθευτής του Ισραήλ σε φυσικό αέριο. Την ίδια χρονιά γίνεται γνωστό πως στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή βάση ραντάρ στην περιοχή Kurecik, κοντά στην πόλη Μαλάτεια, είχαν άμεση πρόσβαση οι Ισραηλινοί.
 
- Στις 26 Δεκεμβρίου του 2013, ο αρχηγός της MOssad, Tamir Pardo, πραγματοποιεί μυστική επίσκεψη στην Άγκυρα όπου συναντάται με τον αρχηγό της ΜΙΤ, Hakan Fidan. Η συνάντηση αυτή συνδυάστηκε με γεγονότα του Gezipark που είχαν εκραγεί τότε στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται, ο αρχηγός της Mossad είχε στην «τσάντα» του «έξυπνους» τρόπους αντιμετώπισης των τούρκων διαδηλωτών από τη ΜΙΤ.
- Σε όλη τη διάρκεια του 2013 ο τουρκικό εναέριος χώρος ήταν ανοιχτός για τα Ισραηλινά αεροσκάφη, για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο συριακό έδαφος, ενώ ο εμφύλιος ήταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του ρωσικού τύπου, οι Ισραηλινοί είχαν χρησιμοποιήσει τουρκικά αεροδρόμια για να πραγματοποιήσουν τον βομβαρδισμό που είχαν κάνει τότε στις αποθήκες οπλικών συστημάτων στην πόλη της Λατάκειας της Συρίας. Όπως αποκάλυψε τότε το αραβικό περιοδικό El Minor, μία εβδομάδα πριν γίνει ο βομβαρδισμός αυτός, εκπρόσωπος της ΜΙΤ, της μυστικής υπηρεσίας του Κατάρ και εκπρόσωπος του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας», είχαν μυστική συνάντηση στο Ισραήλ για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι βομβαρδισμοί αυτοί.
 
- Δεκαπέντε μέρες πριν την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο αρχηγός της ΜΙΤ του είχε στείλει προειδοποίηση ότι θα τον ανατρέψουν οι στρατηγοί. Οι πληροφορίες που είχε ο αρχηγός της ΜΙΤ ήταν από τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
 
- Παρά τις υποτιθέμενες τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, στις 19/7/2014, αποκάλυπτε ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έχουν παρουσιάσει τεράστια άνοδο τους τελευταίους μήνες, με σαφείς τάσεις νέας ανόδου για το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
- Τέλος, αποκαλύψεις της εφημερίδας Aydinlik (10/7/2014), αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος προμηθευτής σε καύσιμα του Ισραήλ για να μπορούν τα Ισραηλινά αεροπλάνα να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους στην λωρίδα της Γάζας.
 
Σε όλα αυτά, το μεγάλο ερώτημα που μένει στη δική μας πλευρά, είναι, πως μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε ένα τόσο διπρόσωπο και μεγάλο υποκριτή, όπως είναι ο ηγέτης της γειτονικής χώρας, την ίδια περίοδο που αυξάνονται συνεχώς οι τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα;