Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Χάρκοβο: Ορθόδοξος ιερέας πολιτικός κρατούμενος των ναζί ως «εχθρός» του Ποροσένκο

Ο ορθόδοξος ιερέας Βλαντιμίρ Μαρέτσκι από το Λουγκάνσκ βρίσκεται σήμερα υπό κράτηση στην αστυνομική φυλακή του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία.
 Το «έγκλημά» του ήταν πως αντιτάχθηκε ενεργώς στη διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών κι επέκρινε προσωπικώς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Βίκτορ Ποροσένκο. 
 Τώρα ο πατέρας Βλαντιμίρ κατηγορείται πως είχε συμμετάσχει σε εκτελέσεις αμάχων, καθώς και για «υποβοήθηση των αυτονομιστών και των τρομοκρατών». Μετά από την επικράτηση στην Ουκρανία του εθνικιστικού «Δεξιού Τομέα» ο ιερέας βασανίστηκε σκληρά. 
 Είχε υποστεί σοβαρά χτυπήματα και βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα του θανάτου. «Χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια για τα νεφρά του», αναφέρει στο www.koutipandoras.gr o ελληνοουκρανός Αθανάσιος Κοσσέ, άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση. 
 
Ενώ, μάλιστα, είχε επιτραπεί στον πατέρα Βλαντιμίρ να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τοπικοί ακτιβιστές του «Δεξιού Τομέα» σταμάτησαν το ασθενοφόρο κατά τη διαδρομή προς το νοσηλευτικό ίδρυμα κι ανάγκασαν τον ιερέα να επιστρέψει στη φυλακή, όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, ύστερα κι από τις θανατικές απειλές που έχει λάβει 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
(agioritikovima.gr)