Τα φαντασιόπληκτα σενάρια περί της δήθεν επικείμενης συγκρότησης αντιτουρκικού άξονα Ελλάδας και Ισραήλ δεν κυκλοφόρησαν μόνο στους πολιτικούς, δημοσιογραφικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους της Αθήνας.
Παραλλαγμένα καταλλήλως κυκλοφόρησαν και στην Κύπρο. Πράγμα φυσιολογικό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες τουλάχιστον η Κύπρος έχει καταστεί τόπος όπου το Ισραήλ και ιδίως η μυστική υπηρεσία του, η Μοσάντ, λύνει και δένει κυριολεκτικά ασύδοτη και με την έγκριση των εκάστοτε κυβερνήσεων του νησιού ανεξαρτήτως προέδρου - Κληρίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια αλλά και Βασιλείου και Κυπριανού!
Αν, όμως, στην Ελλάδα οι φρούδες πολιτικοοικονομικές προσδοκίες γύρω από τη συνεργασία Αθήνας - Τελ Αβίβ δημιουργήθηκαν τεχνητά, προκειμένου να δικαιολογηθεί η προσέγγιση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ακροδεξιό ομόλογό του και αιμοσταγή σφαγέα των Παλαιστινίων Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Κύπρο υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια αυταπατών και ψευδαισθήσεων: η στενότατη συνεργασία του Ισραήλ με τον "Αττίλα", ιδίως στον οικονομικό τομέα, με τη μορφή σημαντικότατων ισραηλινών επενδύσεων στα κατεχόμενα από την Τουρκία κυπριακά εδάφη.
Ισραηλινοί επιχειρηματίες επενδύουν σε καζίνα και πολυτελή ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Κύπρο, χρησιμοποιώντας παράλληλα τις ανά τον κόσμο δυνατότητες των εβραϊκών οικονομικών κύκλων προκειμένου να τα διαφημίζουν και να προωθούν τουριστικό ρεύμα ειδικής κατηγορίας προς τα καζίνα και τα ξενοδοχεία αυτά, αδιαφορώντας τελείως για τις υποτιθέμενα "άριστες" σχέσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ.
Κυπριακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές επενδύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο έχει γνώση αυτής της κατάστασης, αλλά και μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών της γνωρίζει πολύ ακριβέστερα το ύψος και τις λεπτομέρειες αυτών των ισραηλινών επενδύσεων στο τμήμα της Κύπρου που είναι υπόδουλο στον "Αττίλα". Θα είχε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον να γνωστοποιούνταν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Χριστόφια. Κατά παράδοξο τρόπο, όμως, και παρόλο που στη μικρή κοινωνία της Κύπρου κανένα πολιτικό στοιχείο δεν παραμένει επί πολύ μυστικό, η στάση συνενοχής των διαφόρων παρατάξεων στο θέμα του Ισραήλ και τις "αμαρτωλές" σχέσεις με αυτό δεν ευνοεί τη συνήθη διαρροή των σχετικών εκθέσεων.
Οι Ισραηλινοί δείχνουν διατεθειμένοι να αναμειχθούν επενδυτικά ακόμη και σε ένα μεγαλεπήβολο τουρκικό σχέδιο κατασκευής υδαταγωγού από το τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν στην υπό κατοχή κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας (η απόσταση είναι περίπου σαράντα μίλια μόνο), με στόχο να υδροδοτηθούν από τον αγωγό αυτό τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη με τουρκικό νερό, που είναι άφθονο σε εκείνες τις περιοχές. Οι Ισραηλινοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτού του τουρκικού υδαταγωγού, υπολογίζοντας για την εν συνεχεία αξιοποίηση τμήματος του τουρκικού νερού προκειμένου να διοχετευθεί στο ίδιο το Ισραήλ.
Εξαιρετικά περίπλοκο και γεμάτο παγίδες για την Κύπρο είναι και το θέμα του καθορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στα ανατολικά και νότια της Κύπρου (όπου βρίσκονται η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Λωρίδα της Γάζας και η Αίγυπτος), με δεδομένες τις εκτιμήσεις για την ύπαρξη εκεί σοβαρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ίσως εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου.Η εχθρική στάση της Τουρκίας, που θέλει να εμφανίσει την Κύπρο χωρίς σχεδόν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, είναι δεδομένη.
Δεδομένη είναι και η άκρως υπονομευτική στάση της καταχθόνιας Βρετανίας, η οποία αξιοποιεί όλο και πιο ανοιχτά το έγκλημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1959-'60 να αναγνωρίσει τις αγγλικές βάσεις στην Κύπρο ως "κυρίαρχο βρετανικό έδαφος", με αποτέλεσμα τώρα το Λονδίνο να ισχυρίζεται ότι οι βάσεις του στην Κύπρο έχουν δική τους βρετανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην οποία ανήκει τμήμα των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου!
Εξαντλείται
Η υπομονή των Αράβων
Η υπομονή των Αράβων
Επικίνδυνο για τα ύψιστα συμφέροντα της Κύπρου είναι το παιχνίδι που παίζει συστηματικά εναντίον των Παλαιστινίων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για χάρη του Ισραήλ. Πάλι απαγόρευσε τη διέλευση από την Κύπρο πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα. Η Κύπρος διασώθηκε συχνά σε διεθνείς οργανισμούς λόγω της στάσης των Αράβων. Αν ο Δ. Χριστόφιας εξαντλήσει την υπομονή τους με τη φιλοϊσραηλινή στάση του, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Τι θα γίνει π.χ. αν οι Αραβες αρχίσουν να αναγνωρίζουν σωρηδόν το κατοχικό καθεστώς του "Αττίλα" ή αν συνταχθούν με την Τουρκία στο θέμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας;
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ
«E» 25/8/2010
«E» 25/8/2010