Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πράκτορες της KGB ήταν οι μητροπολίτες!

Ένδεκα από τους 15 μητροπολίτες της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξαν πράκτορες της κομμουνιστικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας και της KGB, ανακοίνωσε η Βουλγαρική Επιτροπή επί των αρχείων.
Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής έλαβαν τον κατάλογο με τα στοιχεία όλων των ιερέων που συμμετέχουν στη διοίκηση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 27 Δεκεμβρίου, αφού πάνω από έναν μήνα η Ιερά Σύνοδος αρνούνταν να τον παραδώσει και να ανοιχτούν τα αρχεία με τους φακέλους των πρακτόρων που φορούσαν ράσα.

Δεν υπήρξαν πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών μονάχα ο Πατριάρχης Μαξίμ, και 3 μητροπολίτες της επαρχίας Λόβετς Γαβριήλ, της επαρχίας Ντοροστόλ Αμβρόσιος και της επαρχίας Πλόβντιβ Νικολάι.
Οι περισσότεροι από τους "μητροπολίτες πράκτορες" δούλευαν για την 6η Διεύθυνση ,την πολιτική αστυνομία, και μερικοί συνεργάζονταν με την 1η γενική Διεύθυνση κατασκοπείας, ενώ ο μητροπολίτης της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης Συμεών υπηρετούσε στην αντικατασκοπεία.
Για το μεγαλύτερο μέρος των μητροπολιτών λείπουν στοιχεία για το πότε έπαψαν να συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ οι αξιωματικοί που τους επόπτευαν ζητούσαν «διαγραφή στοιχείων από τα αρχεία τους».
Εκτός από τους επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πράκτορες των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών υπήρξαν και οι δύο μουφτήδες στη Βουλγαρία, ο πρώην και ο νυν.
Ο πρώην Γενικός μουφτής Νεντίμ Γκέντζεφ και ο νυν Μουσταφά Αλίς Χατζί, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται σε αδιάκοπη δικαστική μάχη για το μουσουλμανικό θρήσκευμα στη Βουλγαρία, υπήρξαν συνεργάτες της πρώην Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας.
greeknation.blogspot.gr