Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κρίση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Τουρκίας με αφορμή άρθρο για τη μειονότητα!

 Δεν μπορούμε παρά να συμμεριστούμε τα αισθήματά τους για την εκβιαστική συμπεριφορά
Μια πρωτοφανής υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πρεσβεία τελεί σε κατάσταση… παράκρουσης, λόγω εντυπωσιακού άρθρου μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μειονότητα στη Θράκη!

Πρόκειται για τη Δήμητρα Κοκκαλιάρη, την οποία δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε και να εκφράσουμε την ελπίδα ότι το άρθρο αυτό απηχεί έναν γενικότερο προβληματισμό της Κουμουνδούρου για τις θέσεις του κόμματος που βάσει των δημοσκοπήσεων βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας.

Στο εξαιρετικό άρθρο που αποδεικνύει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και φωνές της κοινής – ελληνικής πατριωτικής – λογικής που δεν αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα την υπόθεση της Θράκης και ανησυχούν όπως κάθε νορμάλ Έλληνας πολίτης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην κρίσιμη για την ελληνική ασφάλεια περιοχή, αναφέρονται ευθαρσώς όλα τα δεδομένα του προβλήματος:
Η καπηλεία από την πλευρά των Τούρκων των Πομάκων και των Ρομά, η χρήση «οικονομικών κινήτρων» για τη διείσδυση της Άγκυρας στην περιοχή, το «καπέλωμα» των ελληνικών αρχών, την προπαγάνδα, την τρομοκράτηση κάθε φωνής που μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς…
Παρεμπιπτόντως, με το πρόσχημα της διατήρησης της ηρεμίας στην περιοχή και στα ελληνοτουρκικά, ούτε η αμερικανική πρεσβεία βλέπει με καλό μάτι το να αναφέρονται τα αυτονόητα.
Ελπίζουμε η στάση αυτή να επανεξεταστεί, ιδίως σε μια περίοδο που η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σειρά άλλων θεμάτων είναι πολύ πιο λογική, κάτι που έχει εκτιμηθεί ακόμα και από κύκλους τα μέλη των οποίων ήταν φορείς αντιαμερικανισμού.
Είναι κρίμα η παράλογη στάση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας να δηλητηριάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ το τελευταίο διάστημα η αμερικανική παρουσία έδινε την εντύπωση πραγματικής μέριμνας για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, αλλά και ο τη διατήρηση κάποιας στοιχειώδους ισορροπίας ανάμεσα στις δυο χώρες.
Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και αφορά την εσωκομματική εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μάλιστα του επερχομένου συνεδρίου. Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα να δείξει ένα πιο ψύχραιμο και συνδεδεμένο με την πραγματικότητα προφίλ που δείχνουν να αναγνωρίζονται ακόμα και από διεθνείς παράγοντες οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήθελαν ούτε να συναντηθούν μαζί του, θα ήταν κρίμα να τορπιλιστούν εκ των έσω χάριν των ιδεοληψιών και των ουτοπικών οραματισμών κάποιων συνιστωσών που εκτός των άλλων θα έμπλεκαν σε περιπέτεια τη χώρα.
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κατορθώσει να αποδεσμευθεί από θέσεις που στο παρελθόν ήταν εν πολλοίς ανέξοδες, ενώ τώρα που το κόμμα ενδεχομένως να κληθεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, οι συνέπειες θα ήταν μεγάλες. Οι δε Τούρκοι, με την απαράδεκτη αντίδρασή τους, δείχνουν το πως εννοούσαν τη φιλία ανάμεσα στις δυο πλευρές του Αιγαίου, δηλαδή όλα μέλι-γάλα, όσο δεν εγείρεις ενστάσεις για τη συμπεριφορά τους. Δεν μπορεί τις θέσεις ελληνικού κόμματος εξουσίας απέναντι στην Τουρκία να τις εκφράζουν συνεντεύξεις σαν αυτές που δόθηκαν τους περασμένους μήνες σε τουρκικά μέσα…
Η σημαία της ανεξάρτητης Θράκης, την οποία βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από εκδηλώσεις των μειονοτικών της περιοχής…
Εκτός από την οργή του πρεσβευτή, πληροφορίες φέρουν βουλευτή Θράκης του κόμματος να απειλεί με αποχώρηση, κάτι που προκάλεσε οργή στην Κουμουνδούρου. Δεν μπορούμε παρά να συμμεριστούμε τα αισθήματά τους για την εκβιαστική συμπεριφορά, πάντα εάν οι πληροφορίες αληθεύουν.
Θα παρακολουθήσουμε το θέμα πολύ στενά και προφανώς θα επανέλθουμε. Προς το παρόν παραπέμπουμε στη διεύθυνση του ιστοχώρου (είναι δημοσιογραφική επιτυχία και πρέπει να πιστωθεί στους υπεύθυνους) όπου οι φίλοι μας μπορούν να διαβάσουν το πολύ σημαντικό άρθρο-παρέμβαση του νεαρού, όπως μαθαίνουμε, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ:
http://www.onalert.gr/stories/proxeneio-syriza-thraki-komotini