Φρίκη! Σύριοι αντάρτες ετών 14! Τη σκοτεινή πλευρά των ισόβιων προέδρων-ηγετών των χωρών στις οποίες γεννήθηκε η Αραβική Ανοιξη τη γνωρίσαμε. Χθεσινή ανακοίνωση όμως της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποκαλύπτει και τις σκοτεινές πτυχές του αγώνα που δίνουν οι εξεγερμένοι για την ανατροπή των καθεστώτων και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στις χώρες τους.
Συγκεκριμένα, η χθεσινή ανακοίνωση αυτή αφορά τους Σύριους αντάρτες και τα μέσα που χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Μέσα που δυστυχώς όμως δεν τους διαφοροποιούν και τόσο σε σχέση με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
«Παιδιά 14 ετών υπηρέτησαν σε τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες της αντιπολίτευσης, μεταφέροντας όπλα, εξοπλισμό και φυλώντας σκοπιά, ενώ παιδιά 16 ετών έφεραν τα όπλα και διαδραμάτιζαν έναν ρόλο στις μάχες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το HRW αναφέρει ότι ρώτησε πέντε νέους 14 ως 16 ετών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι έδρασαν για την ένοπλη αντιπολίτευση στις πόλεις Χομς, Ντεράα και Χερμπέτ αλ-Τζοζ, μια τοποθεσία της επαρχίας Ιντλίμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Τεκμηρίωσης των Παραβιάσεων στη Συρία, μια ομάδα δηλαδή της συριακής αντιπολίτευσης που καταμετρά τους νεκρούς και τους κρατουμένους, ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 17 παιδιά, τα οποία σκοτώθηκαν μαχόμενα μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Πολλά άλλα μάλιστα τραυματίστηκαν σοβαρά και ορισμένα έμειναν ανάπηρα για την υπόλοιπη ζωή τους.
Ωστόσο, η επιτροπή ανέφερε ότι είχε λάβει «διαβεβαιώσεις από τον συνταγματάρχη Ριάντ αλ-Ασάαντ, τον αρχηγό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ότι η πολιτική του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεν είναι να χρησιμοποιεί παιδιά στη μάχη. Ομως προκύπτει ότι αυτή η πολιτική δεν εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και από άλλες ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις». Μιλώντας για το θέμα πάντως και η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, ειδικός στα δικαιώματα των παιδιών στο HRW, υπογράμμιζε χθες ότι «ακόμη κι αν τα παιδιά είναι εθελοντές για να πολεμήσουν, οι διοικητές έχουν την ευθύνη να τα προστατεύουν αρνούμενοι να τα δεχτούν».
Υεμένη: Τέλος στη στρατολόγηση παιδιών
Τη δέσμευση της κυβέρνησης της Υεμένης ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του ΟΗΕ, σχολιάζοντας ότι «είναι ενθαρρυντική η υπόσχεση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και των μελών της κυβέρνησής του να σταματήσουν τη στρατολόγηση παιδιών στις κυβερνητικές δυνάμεις».
Μετά τη συνάντησή του με την απεσταλμένη του ΟΗΕ Λέιλα Ζερουγκούι, ο πρόεδρος Χάντι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να «μη στρατολογούν πλέον παιδιά κάτω των 18 ετών» μετέδωσε το πρακτορείο Saba, ενώ η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είχε επίσης «θετική συνάντηση» με τον Αμπντελ Μάλεκ αλ-Χούτι, αρχηγό των σιιτών ανταρτών, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί για την επανένταξη των παιδιών στην κοινωνία.
Σύμφωνα με την οργάνωση Seyaj για την προστασία των παιδιών στην Υεμένη, περίπου 100.000 παιδιά μικρότερα των 18 ετών υπηρετούν στις τάξεις του στρατού ή των ανταρτών.
Γιώργος Τραπεζιώτης
dimokratianews.gr