Ενα πανίσχυρο τσιπ με μέγεθος... γραμματοσήμου, ικανό να παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, στις ΗΠΑ.
Η εκλεπτυσμένη τεχνολογία του λιλιπούτειου τσιπ, το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα βραχιόλι, βασίζεται σε ένα δίκτυο υπερευαίσθητων και ταυτόχρονα πολύ φθηνών αισθητήρων οι οποίοι μετρούν τους παλμούς της καρδιάς, τα εγκεφαλικά σήματα, τη θερμοκρασία του σώματος και τη σωματική δραστηριότητα του κατόχου του.
«Τα υπάρχοντα συστήματα που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι ογκώδη, καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια και στοιχίζουν πολύ ακριβά» εξηγεί ο δρ Πάτρικ Τσιάνγκ, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολογίας και Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου. «Εμείς καταφέραμε ουσιαστικά να ενσωματώσουμε τις ογκώδεις αυτές μονάδες σε ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μείωση ως προς την ενεργειακή κατανάλωση. Ετσι, δώσαμε στις βιοϊατρικές μετρήσεις έναν πιο φορητό, οικονομικό και πρακτικό χαρακτήρα».
Οπως αναφέρει ο ειδικός, το νέο σύστημα δεν διαθέτει μπαταρία με αποτέλεσμα να μειώνεται υπερβολικά το μέγεθός του. Αντλεί την ενέργειά του από τις ραδιοσυχνότητες κοντινών συσκευών, όπως π.χ. κινητών τηλεφώνων.
tovima.gr