Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

'Θάλασσα' τα έκανε η mossad, τόσο στα Χανιά, όσο και με το στέλεχος της Χαμάς. Βάλτε άλλον αρχηγό γιατι αυτός είναι …….Εκτίθεστε ανεπανάληπτα.

Υπό πίεση το Ισραήλ για τα κλεμμένα βρετανικά διαβατήρια
Το Ισραήλ ανησυχεί ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές μιας «όχι και τόσο επιτυχημένης» επιχείρησης, καθώς οι υποψίες βαρύνουν τη Μοσάντ.
Έχοντας συγκεντρώσει επάνω τους τις υποψίες ότι βρίσκονται πίσω τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ στις 20 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι, και το χειρότερο, ότι άφησαν πίσω τους ίχνη, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Μοσάντ, βρίσκονται στο προσκήνιο, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές επιπλοκές της υπόθεσης.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αλλά και πρώην αξιωματούχοι της Μοσάντ ανησυχούν για τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η δολοφονία, αφού αποκαλύφθηκε ότι τα επτά μέλη της ομάδας των δολοφόνων χρησιμοποίησαν ονόματα Ισραηλινών ξένων υπηκόων.
Η εφημερίδα Haaretz ζητεί την παραίτηση του αρχηγού της Μοσάντ, του Μέιρ Νταγκάν, υποστηρικτή της απευθείας δράσης και των «επιχειρήσεων εξόντωσης».
Ο στρατιωτικός συντάκτης της εφημερίδας προσάπτει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις εκείνων που ζητούσαν να μην παραταθεί η θητεία» του Μέιρ Νταγκάν, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της Μοσάντ από τον Οκτώβριο του 2002.

«Η επιχείρηση επέτυχε; Οχι και τόσο βέβαιο», είναι ο τίτλος της Yediot Aharonot, σύμφωνα με την οποία «στην επιχείρηση αυτή που στην αρχή εμφανιζόταν ως μεγάλη επιτυχία, άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερα ρήγματα».

Ο Μαμπχούχ, που εθεωρείτο από το Ισραήλ ως σημαντικός προμηθευτής της Χαμάς με όπλα και αναμεμειγμένος στον φόνο δύο ισραηλινών στρατιωτών, τελικά εξοντώθηκε και η ομάδα που τον δολοφόνησε κατόρθωσε να διαφύγει.

Αν και αποφεύγει να κατηγορήσει ευθέως τη Μοσάντ, η εφημερίδα αποκαλύπτει ωστόσο ότι «εκείνοι που οργάνωσαν την επιχείρηση αυτή δεν έλαβαν υπ΄όψιν τον επαγγελματισμό της αστυνομίας του Ντουμπάι», η οποία κατόρθωσε να εντοπίσει ύποπτους εξετάζοντας εικόνες από κάμερες παρακολούθησης.

«Σε πολύ δύσκολη θέση», είναι ο τίτλος της Maariv. «Δεν γνωρίζουμε ποιος πραγματοποίησε αυτήν την επιχείρηση, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι, εάν αυτό αφορούσε τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιος θα ζητούσε εξηγήσεις από τα κοινοβούλια των δύο χωρών», γράφει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του, πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η Μοσάντ θα μπορούσε να έχει διαπράξει ένα «σοβαρό σφάλμα», εάν αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε διαβατήρια Ισραηλινών, κυρίως χωρίς την άδειά τους.

Ενας πρώην υπαρχηγός της Μοσάντ, ο Ράφι Εϊτάν, προβάλλει, αντίθετα, την υπόθεση της εμπλοκής «ξένων μυστικών υπηρεσιών», με την πρόθεση «να ενοχοποιήσουν το Ισραήλ χρησιμοποιώντας κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας».

Ο ισραηλινός τύπος δημοσιεύει σήμερα τις φωτογραφίες έξι εβραίων Βρετανών και ενός εβραίου Γερμανού οι οποίοι κατήγγειλαν την πλαστογράφηση των στοιχείων τους.

«Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ. Θα προσφύγω στο βρετανικό προξενείο για να μάθω τι συμβαίνει. Πρόκειται για το διαβατήριό μου, αλλά δεν έφυγα από το Ισραήλ», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Πολ Κέλι.

Από την πλευρά του ο Στίβεν Ντάνιελ Χόουντς δήλωσε ότι «φοβάται για τη ζωή του εάν ταξιδέψει στο εξωτερικό» και ότι «προτίθεται να προσλάβει δικηγόρο για να διώξει δικαστικά εκείνους που πλαστογράφησαν το διαβατήριό του, όποιοι και αν είναι».

Ο βουλευτής του Καντίμα Ισραέλ Χασόν, πρώην στέλεχος των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ, της οποίας είναι μέλος, να πραγματοποιήσει έρευνα για την πλαστογράφηση των διαβατηρίων.

Οι ισραηλινές ομάδες μυστικών επιχειρήσεων έχουν συχνά κατά το παρελθόν χρησιμοποιήσει ξένα πλαστογραφημένα διαβατήρια, όπως το 1997, όταν πράκτορες της Μοσάντ επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να δολοφονήσουν τον Χάλεντ Μέσααλ, ηγέτη της Χαμάς, στην Ιορδανία, όπου εισήλθαν με καναδικά διαβατήρια.

Η αστυνομία του Ντουμπάι ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο παλαιστίνιοι ύποπτοι, που βοήθησαν την ομάδα κρούσης, συνελήφθησαν και ανακρίνονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν προέβαλε σήμερα, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, τη θέση της πιθανής ανάμειξης «ξένης μυστικής υπηρεσίας ή χώρας» στη δολοφονία. Αμέσως μετά τη δολοφονία ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ ακολουθεί μια «πολιτική αμφισημίας» ως προς τη δράση των μυστικών υπηρεσιών του και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.

Αναφερόμενος στα πλαστά διαβατήρια δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει διπλωματικά προβλήματα με τη Βρετανία, λόγω των υποψιών ότι η ομάδα της Μοσάντ χρησιμοποίησε πλαστογραφημένα βρετανικά διαβατήρια.

«Πιστεύω ότι η Βρετανία αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι μία υπεύθυνη χώρα και ότι η δραστηριότητά μας στον τομέα της ασφάλειας διεξάγεται κατ' εφαρμογήν πολύ σαφών, προσεκτικών και υπεύθυνων κανόνων παιγνιδιού», είπε.

Το 1987, η Βρετανία διαμαρτυρήθηκε προς το Ισραήλ για τη χρησιμοποίηση από τις ισραηλινές αρχές πλαστογραφημένων βρετανικών διαβατηρίων και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Τότε, τα βρετανικά διαβατήρια είχαν βρεθεί και κλαπεί από πράκτορα της Μοσάντ σε τηλεφωνικό θάλαμο στη Δυτική Γερμανία.