Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Πολιτικάντηδες κάνουν κουμάντο στην εκκλησία.H Βουλή διχοτόμησε τη Μητρόπολη Αττικής.

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, την Τρίτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο κατατέμνεται η Μητρόπολη Αττικής σε δύο νέες Μητροπόλεις, η μία με έδρα την Κηφισιά και η άλλη το Ίλιον. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ως προς το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου διευκρίνισε πως η πρόταση έγινε από την Ιερά Σύνοδο, για την καλύτερη τέλεση του ποιμαντικού της έργου, κατέστησε σαφές ότι η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είναι μόνον ο μισθός του ενός μητροπολίτη (36.000 ευρώ το χρόνο) και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατή παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας.
Υπέρ και των δύο ρυθμίσεων ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ ψήφισε παρών και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών στο πρώτο σκέλος και θετικά στην δεύτερη ρύθμιση, αν και εκ μέρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράσθηκε ενόχληση για το ότι δεν προχωρεί ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους ώστε να απεμπλακεί η Βουλή από το να νομοθετεί για θέματα που δεν την αφορούν.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι δεν θα υπήρχε λόγος ενασχόλησης της Βουλής με αυτά τα θέματα αν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, τον οποίο «και τα δύο μεγάλα κόμματα εμποδίζουν».

Ο Βαϊτσης Αποστολάτος, ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με τις ρυθμίσεις στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου.

Ο Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας η Βουλή δεν θα συζητούσε τέτοια θέματα. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γρ. Ψαριανός διερωτήθηκε τι δουλειά έχει η Βουλή να ασχολείται με τα της Εκκλησίας και το κράτος με τις μητροπόλεις. «Ακόμη και το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθορίζεται από χρυσόβουλα. Είναι τραγικά αυτά και πρέπει να τελειώνουμε και με τις καταπατήσεις και με τα άλλα. Είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό κράτος στην Ευρώπη» είπε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Βρεττός εξέφρασε την διαφωνία του με το εσπευσμένο της ρύθμισης για τις Μητροπόλεις, συνδέοντάς τη με τον Καλλικράτη και πρόσθεσε πως η Μητρόπολη έπρεπε να γίνει στον αρχαιότερο δήμο των Αχαρνών ή τουλάχιστον να μετονομαστεί σε Αχαρνών - Ιλίου και Πετρουπόλεως. Την διαφωνία του εξέφρασε και Αθ. Μπούρας.

«Δεν θέλω και δεν μπορώ να παρέμβω πολιτικά» απάντησε η κυρία Διαμαντοπούλου, επαναλαμβάνοντας πως οι αποφάσεις ανήκουν στην Ιερά Σύνοδο.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, είπε πως το Σύνταγμα είναι δεσμευτικό ως προς το θέμα των σχέσεων εκκλησίας και κράτους και τόνισε πως θα ήταν λάθος να παρέμβουμε και ως εκ τούτου να δημιουργήσουμε δεδικασμένο.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων