Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Χτυπάνε την οικονομία μας, αλλα παράλληλα και την άμυνα της χώρας μας, με κίνδυνο την ασφάλεια των συνόρων.

Σε μια εποχή που η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι τα κυρίαρχα γνωρίσματα της ελληνικής κοινωνίας τι νόημα θα είχε μια εκπομπή για τα νέα είδη προχωρημένων όπλων που ετοιμάζουν ή έχουν ήδη ετοιμάσει όσοι μπορούν να τα καταφέρουν στο πεδίο αυτό;
Αυτό ήταν το κυρίαρχο ερώτημα που μας απασχόλησε όταν σκεφθήκαμε να κάνουμε αυτην την εκπομπή την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.Κατ αρχάς, η γνώση είναι δύναμη. Και όποιος γνωρίζει τι γίνεται στον ευαίσθητο αυτό χώρο πολλαπλασιάζει εξ αντικειμένου την ικανότητά του. Δεύτερον, διερευνώντας το θέμα διαπιστώσαμε πως τα σχετικά άρθρα συνοδεύονταν απο τη χαρακτηριστική επωδό: “Ειρήνη μέσω των υπερόπλων”. Πράγματι για μικρές και σχετικά αδύναμες χώρες το είδος των εξοπλισμών που θα επιλέξουν ως δύναμη αποτροπής είναι πολύ σημαντικό για την αποτελεσματικότητά τους. Όταν είσαι οικονομικά αδύναμος μύριες όσες δυνάμεις επιβουλεύονται τα δικαιώματά σου και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία σου. Χώρες αριθμητικά μικρές και με σχετικά υψηλό επίπεδο ευημερίας χρειάζονται κάτι διαφορετικό απο το συνηθισμένο, απο πλευράς εξοπλισμών, για να μπορέσουν να ανταπελξέλθουν στις αμυντικές απαιτήσεις τους.

Η γνώση, όμως των νέων προχωρημένων όπλων μπορεί να προστατεύσει μια κοινωνία και απο τη χρήση αυτών των όπλων απο τον αντίπαλο.


 
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έγινε το 1999 με τη λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών”. Τότε, ένας καταστρεπτικός σεισμός έπληξε τη γειτονική χώρα και προκάλεσε όχι μόνο ανθρώπινα θύματα αλλά και σοβαρές, σοβαρότατες ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απο όπου διήρχετο το ρήγμα.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει όλα αυτά να τα λαμβάνει μια σοβαρή χώρα υπόψιν στους αμυντικούς σχεδιασμούς της;

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλοι λόγοι που υπαγόρευσαν μια εκπομπή σαν τη σημερινή. Αλλά ένα θέλουμε να τονίσουμε. Πως η σχετική αναφορά μας έχει τρείς άξονες: Πως θα διασφαλίσουμε αποτελεσματικότερα και οικονομικότερα την άμυνα της χώρας. Πως θα διασφαλίσουμε την ειρήνη δια της αποτροπής. Και πως θα εισέλθουμε στο γνωστικό πεδίο επιστημονικών εφαρμογών άγνωστων στο ευρύ κοινό. Πως, λοιπόν, θα διασφαλιστεί η αμυντική ισορροπία στην περιοχή μας που τείνει να ανατραπεί;