Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ύποπτες κινήσεις από την μειονότητα και αναβρασμός στην Θράκη . Ποιος θα βρεθεί να τους καθηλώσει;

Επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία είχε προσφάτως «αντιπροσωπεία» μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης προκαλεί ανησυχίες και εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Την εβδομάδα που πέρασε, ομάδα μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης επισκέφτηκε την Τουρκία.
Η αυτοαποκαλούμενη «Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», απαρτιζόμενη από άτομα γνωστά για τις ιδιαίτερα στενές τους σχέσεις με την Άγκυρα, όπως οι ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ, είχε επαφές με τους ανώτερους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς της γείτονας χώρας. Διακρίνουμε τις επισκέψεις τους στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και τις συζητήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Α. Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου.
Κατά τις εν λόγω επαφές οι επικεφαλής είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν στην Άγκυρα, την οποία θεωρούν «μητέρα πατρίδα», αιτήματα αναφορικά με την ενίσχυση της θέσης τους στην Ελλάδα, τα οποία συχνά παραβλέπουν ή ακυρώνουν το υφιστάμενο καθεστώς που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Ένα από τα αιτήματά τους ήταν η επιστροφή της ελληνικής υπηκοότητας σε όσους κηρύχτηκαν έκπτωτοι της ιθαγένειας βάσει του αρθ. 19, το οποίο τροποποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας συγκεκριμένα ζήτησαν τη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης για την επιστροφή της ελληνικής υπηκοότητας σε πάνω από 60.000 μουσουλμάνους, επιδίωξη που αν πραγματοποιηθεί θα έχει δυσχερείς συνέπειες στην πληθυσμιακή ισορροπία στην περιοχή, επιτρέποντας τον νόμιμο επαναπατρισμό όσων εγκατέλειψαν τη χώρα. Άλλη συνέπεια μιας τέτοιας πράξης έχει να κάνει με την ήδη προ καιρού ανατραπείσα ισορροπία μεταξύ της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινουπόλεως και της μουσουλμανικής στη Δυτική Θράκη. Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο θα αυξηθεί η πληθυσμιακή σχέση εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Πόλης, που ήταν το μέτρο σύγκρισης κατά τις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά θα αυξηθεί και το στοιχείο εκείνο που πρόσκειται στην Άγκυρα, εις βάρος των υπόλοιπων νομοταγών πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος στη Θράκη.

Εξάλλου, οι Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ αναφέρθηκαν και στον νόμο που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή, βάσει του οποίου το ελληνικό Δημόσιο διορίζει μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς (ιμάμηδες) - κάτι που δεν έκανε ουδέποτε η Τουρκία για τους ελληνορθόδοξους κληρικούς. Επανέλαβαν, δηλαδή, τις γνωστές τους αντιρρήσεις για τον διορισμό των ιμάμηδων κατόπιν επιλογής τους από επιτροπή που απαρτίζεται από «χριστιανούς» (sic), όπως την αποκάλεσαν.

Και αυτό γιατί με την εφαρμογή του εν λόγω νόμου προφανώς οι ψευδομουφτήδες αισθάνονται ότι περιορίζεται το πεδίο δράσης τους και μειώνεται η επιρροή που ασκούν. Άλλα αιτήματά τους είχαν να κάνουν με την αναγνώριση των ελληνικών διπλωμάτων στην Τουρκία, τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «Τούρκοι», τη χρήση του όρου αυτού στις οργανώσεις τους κ.λπ.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία εκπρόσωποι της μειονότητας συνήψαν επαφές με την πολιτική ηγεσία της γείτονας χώρας δεν είναι τυχαία. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω επίσκεψη έλαβε χώρα λίγο μετά τη διακοίνωση της μάλλον άμοιρης σθένους επιστολής του έλληνα πρωθυπουργού προς τον τούρκο ομόλογό του, ο οποίος είχε θέσει θέμα «επίλυσης» -όπως την εννοεί η Άγκυρα- των κρίσιμων διμερών θεμάτων: Αιγαίο - Κύπρος - Θράκη. Η έλλειψη αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς να ορθώσει το ανάστημά της ενώπιων των αυξανόμενων απαιτήσεων της Άγκυρας, επόμενο ήταν να εκληφθεί από την τουρκική ηγεσία ως μήνυμα αδυναμίας της Αθήνας.

Έτσι, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν στο άμεσο διάστημα αυξηθούν οι τουρκικές πιέσεις, αντί της ειρηνικής διαβίωσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών που θα επιθυμούσε να δει η Αθήνα. Και αυτό γιατί το μουσουλμανικό στοιχείο της Δυτικής Θράκης που πρόσκειται στην Άγκυρα και διαβιοί στην Τουρκία δεν επαναπαύεται.

Σύλλογός τους με έδρα τη Σμύρνη διοργάνωσε προσφάτως εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την «29η Ιανουαρίου», ημέρα «Εθνικής Αντίστασης» των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης! Η επιλογή της ημερομηνίας συνδέεται με τη δράση του αποθανόντα Σαντίκ Αχμέτ, του φανατικότερου οπαδού της Άγκυρας στη Δ. Θράκη, το 1988… Οι παραπάνω ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται απλώς και μόνο να αυξήσει την επιρροή της στη Δυτική Θράκη.

Τέλος, ας αναφερθούμε και στη διεθνή συγκυρία, η οποία ευνοεί την εφαρμογή των σχεδίων της Άγκυρας στη Δ. Θράκη. Η έκθεση, φερ' ειπείν, για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μη Μουσουλμανικών Μειονοτήτων στην Τουρκία και της Μουσουλμανικής στην Ελλάδα, η οποία υιοθετήθηκε λίγες μόλις μέρες πριν, την 27η Ιανουαρίου, προωθεί ακριβώς σχέδια κατάλυσης βασικών αρχών της Συνθήκης της Λωζάννης!

Η Αθήνα θα πρέπει να κατανοήσει ότι το θέμα της Θράκης έχει εισέλθει σε επικίνδυνη φάση και θα πρέπει να κινηθεί με την απαιτούμενη προσοχή και αποφασιστικότητα τόσο στη διεθνή σκηνή, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, αρχής γενομένης με τον περιορισμό των στοιχείων εκείνων που δρουν ανεξέλεγκτα στη Θράκη ως εκπρόσωποι της Άγκυρας!

K. Βοσπορίτης, ο νεώτερος