Τις έντονες επιφυλάξεις τους, για την εγκατάσταση «σαρωτών σώματος» σ’ όλα τα διεθνή αεροδρόμια των ευρωπαϊκών πόλεων, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές, όλων, σχεδόν των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της Ισπανικής Προεδρίας, Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα, της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ και του αρμόδιου για τις μεταφορές, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σιμ Κάλλας.
Αν πράγματι οι σαρωτές σώματος είναι απαραίτητοι τότε η χρήση τους πρέπει να γενικευθεί σε όλη την ΕΕ, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές.
«Όμως πριν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται, σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης τους, στην υγεία, στα ατομικά δικαιώματα και στην ίδια την αποτελεσματικότητά τους».
Η συζήτηση επικεντρώθηκε, γύρω από την αποτυχημένη τρομοκρατική απόπειρα κατά την διάρκεια της πτήσης Άμστερνταμ – Ντιτρόιτ, τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της οποίας επανήλθε στο προσκήνιο, τόσο η διαρκής τρομοκρατική απειλή όσο και το θέμα των σαρωτών σώματος, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε ορισμένα αεροδρόμια στην Ευρώπη.
Χωρίς να πάρουν πειστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις οι ευρωβουλευτές έθεσαν, στους ιθύνοντες της ΕΕ, το ερώτημα «αν είναι πραγματικά αποτελεσματικοί οι σαρωτές, στον εντοπισμό επίδοξων τρομοκρατών και αν ναι, ποιες είναι οι συνέπειες της χρήσης τους για την υγεία των επιβατών και τα ατομικά τους δικαιώματα».
''Οι τρομοκράτες εκσυγχρονίζονται και το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς'' σημείωσε, για λογαριασμό του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα, για να προσθέσει ότι ''είναι απαραίτητο να έχουμε κοινή θέση για την ασφάλεια στα αεροδρόμιά μας γιατί διαφορετικά η αλυσίδα θα έχει αδύναμους κρίκους και αυτό θέτει τους πάντες σε κίνδυνο''.
Τόνισε όμως ότι ''πριν γενικεύσουμε τη χρήση των σαρωτών οφείλουμε να βεβαιωθούμε για το κατά πόσον είναι αποτελεσματικοί, ασφαλείς και συμβατοί με την προστασία της ιδιωτικής ζωής». ''Η Επιτροπή δεν έχει εκπονήσει πρόταση για υποχρεωτική χρήση των συσκευών'' επεσήμανε, για λογαριασμό της Κομισιόν, ο Σιμ Κάλλας αλλά υποσχέθηκε να επανέλθει στο ζήτημα τον Απρίλιο αφού μελετηθούν όλες οι πτυχές της χρήσης τους.
Στη συζήτηση, που ακολούθησε, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Τερέζα Χιμένεζ Μπεκερίλ Μπάριο, δήλωσε ότι ''εκείνοι που μιλούν για θεμελιώδη δικαιώματα θα πρέπει να θυμούνται ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι πιο θεμελιώδες από το δικαίωμα στη ζωή''.
Από τους Σοσιαλιστές, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Σαϊντ Ελ Κχαντράουϊ υπογράμμισε ότι ''πρέπει να πάψουμε να καλλιεργούμε την εντύπωση ότι οι σαρωτές είναι 100% αποτελεσματικοί, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν εκρηκτικά ή άλλα αντικείμενα κρυμμένα σε κοιλότητες του σώματος».
''Είναι η πρώτη φορά που γίνεται υποχρεωτική η έκθεσή μας σε ιονίζουσες ακτινοβολίες'' επεσήμανε ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Τσάρλς Τάνοκ προσθέτοντας ότι ''η ακτινοβολία των σαρωτών, είναι πιο επικίνδυνη από την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται επιβάτες και πλήρωμα κατά τη διάρκεια της πτήσης''.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Europol, που αναφέρθηκαν στη συζήτηση, 515 περιστατικά τρομοκρατίας καταγράφηκαν πανευρωπαϊκά το 2008, ενώ 359 άτομα δικάστηκαν για πράξεις τρομοκρατίας με την Αλ Κάιντα και τους ισλαμιστές να ενέχονται στο 50% των υποθέσεων και αποσχιστικές οργανώσεις όπως η ΕΤΑ σε άλλο ένα 39%. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου επεσήμανε ότι, έχει έρθει η ώρα να συμπληρωθεί η καταστολή με μέτρα πρόληψης ιδίως, σε ότι αφορά την αποτροπή της στρατολόγησης από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Επ' αυτού, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Μάρα Μπιζότο, της ομάδας ''Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας'' σημείωσε ότι ''η τρομοκρατία είναι ευθεία συνέπεια της αδυναμίας ορισμένων ομάδων, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων, να ενταχθούν πλήρως στην ευρωπαϊκή κοινωνία''.
Μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Μάλστρομ δεσμεύθηκε ότι, όλα τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα εξετασθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους, για να διαπιστωθεί που υπάρχουν επικαλύψεις, ελλείψεις ή ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης.
Στη συζήτηση, άλλωστε, επισημάνθηκε ότι το συμβάν στο Ντιτρόιτ σημαδεύθηκε από την απουσία αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών, με τον Λουξεμβούργιο ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Σάρλς Γκοερενς να διερωτάται κατά πόσον η αμερικανική πλευρά ανταποδίδει τις πληροφορίες που της παρέχει η Ευρώπη, ενώ η προεδρία επεσήμανε ότι ''οι πληροφορίες υπάρχουν, το θέμα είναι να αξιοποιούνται αποτελεσματικά''.
Εγινε, τέλος, αναφορά, στα όσα είχε δηλώσει, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο συντονιστής της ΕΕ για την τρομοκρατία Γκίλς ντε Κερχόβε, ο οποίος και είχε σημειώσει ότι, «το 7ο ευρωπαϊκό πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα, προβλέπει κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, για προγράμματα σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων και ειδικά για τέτοιου είδους τεχνολογίες».
Είχε τονίσει, όμως, ότι για τους σαρωτές σώματος απαιτείται περεταίρω έρευνα.
iKypros
12/02/2010