Σίγουρα ο μόνος λόγος που δεν συνηγορεί στη μεθοδευμένη κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων, είναι το οικονομικό κόστος το οποίο επικαλείται ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευαγ. Βενιζέλος, που αποφασίζει την άμεση κατάργηση των μηχανοκινήτων τμημάτων και των ιπταμένων σχηματισμών από τις δύο μεγάλες παρελάσεις, της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.
Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για προχειρότητα και στη χειρότερη για σκοπιμότητες που αποβλέπουν στην υποβίβαση του κοινωνικού status του στρατεύματος και την περαιτέρω διάρρηξη των δεσμών ανάμεσα στην κοινωνία και το ένστολο τμήμα της.
Η προχειρότητα με την οποία λήφθηκε αυτή η απόφαση προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι αυτή ελήφθη χωρίς ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, να γνωρίζει καν το κόστος των παρελάσεων! Πράγματι, πέρασαν αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωσή του, για να ζητήσει, με υπηρεσιακό σημείωμα προς τα Γενικά Επιτελεία, να ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου. Οι απαντήσεις που έλαβε από το ΓΕΣ ήσαν απογοητευτικές και ίσως γιαυτό και δεν υπήρξε συνέχεια ανακοινώσεων για το θέμα.
Ειδικότερα, το ΓΕΣ αναφέρει ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου κοστίζει 840.000 ευρώ και αυτή της 28ης Οκτωβρίου 430.000 ευρώ (λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες πλησιέστερα στη Θεσσαλονίκη).
Για το ΓΕΝ το κόστος είναι 307.334 ευρώ για την 25η Μαρτίου και 468.321 ευρώ για την 28η Οκτωβρίου.
Για το ΓΕΑ το κόστος είναι 694.728 ευρώ για την 25η Μαρτίου και 415.497 ευρώ για την 28η Οκτωβρίου.
Ασφαλώς δεν λύνονται τα οικονομικά προβλήματα του ελληνικού Κράτους με περικοπές δαπανών 3.155.880 ευρώ το χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι πριν ακόμη διατυπωθούν οι οικονομικές εκτιμήσεις των Γενικών Επιτελείων, υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέβαζαν το κόστος των παρελάσεων από επτά έως και 50 εκατομμύρια ευρώ! Είναι προφανές ότι τα δημοσιεύματα αυτά απλώς δημιουργούν εντυπώσεις και έρχονται να δικαιολογήσουν την απόφαση που οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Καταργούν τις Εθνικές Επετείους
Ορισμένοι «θυμήθηκαν» ότι στην Ελλάδα οι στρατιωτικές παρελάσεις καθιερώθηκαν από το 1937, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κάνει παρελάσεις! Αν αντιπαρέλθουμε το γεγονός ότι η Ρωσία (γνωστή για μεγαλειώδεις παρελάσεις στη Μόσχα) είναι και αυτή ευρωπαϊκή χώρα, θα τους θυμίσουμε ότι η Γαλλία κάνει μεγάλη παρέλαση την οποία βλέπουμε κάθε χρόνο.
Δεν είναι λοιπόν τάση «εκσυγχρονισμού». Είναι προσπάθεια αποκοπής από την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Και γίνεται βεβαίως μεθοδικά και με μακρόπνοο στόχο. Πρώτα καταργούνται τα μηχανοκίνητα. Θα μας πούν ότι δεν καταργείται η παρέλαση, απλά μειώνεται το κόστος (;). Σε λίγα χρόνια θα μας προβάλλουν μιαν ανάλογη αστήρικτη δικαιολογία για να μας πουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παρελαύνουν ούτε και τα πεζοπόρα τμήματα. Στο μεταξύ θα έχει επινοηθεί και κάποια δικαιολογία για να καταργηθούν και οι μαθητικές παρελάσεις.
Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται ότι κάποτε μετείχαν στις παρελάσεις και τμήματα φοιτητών των πανεπιστημίων. Τότε όμως υπήρχαν πανεπιστήμια που έδιναν πραγματική παιδεία με καθηγητές προσηλωμένους στο καθήκον και όχι στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την κατάργηση των παρελάσεων θα φθάσουμε στην ουσιαστική κατάργηση των εθνικών επετείων. Θα υποβαθμισθούν σε απλές αργίες στερούμενες περιεχομένου και σταδιακά αποξενούμενες από την κοινωνία. Διότι βεβαίως και οι προσπάθειες κάποιων να κρατήσουν την εθνική μνήμη ζωντανή, αναλαμβάνοντας αυτό που απεμπολεί η Πολιτεία, θα στηλιτευθούν ως «εθνικιστικές» «φασιστικές» και «σωβινιστικές» κινήσεις.
Γιαυτό δεν τους αρέσει να βλέπουν και σήμερα να παρελαύνουν οι ενώσεις εφέδρων, που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από την συνέχεια της συμμετοχής των βετεράνων και των αναπήρων πολέμου στις παρελάσεις.