Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Στις 29 Οκτωβρίου του 2009 ο Πρόεδρος τους Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων το Πατριαρχείου Μόσχας Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη του Κοσσόβου και Μετοχίων με την πρόσκληση του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης και Κοσσόβο και Μετοχίων Αρτεμίου, επισκέφθηκε την πόλη Τζακόβιτσα, όπου ήταν κάποτε Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, που καταστράφηκε το 1999 και κατακάηκε στις 17 Μαρτίου του 2004. Αυτός ο ναός ακολούθησε την πορεία των άλλων 34 Ορθοδόξων Ιερών Ναών της περιοχής του Κοσσόβου και Μετοχίων, που λεηλατήθηκαν σε μία μέρα. Σήμερα στη θέση του ναού έχει στηθεί ένα πάρκο.
Στη συνέχεια οι δύο αρχιερείς επισκέφθηκαν στην ίδια πόλη τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, που αναστηλώνεται τώρα. Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας μίλησε με τέσσερις ορθόδοξες χριστιανές Σερβίδες. Αυτές οι τελευταίες ιθαγενείς κάτοικοι της κάποτε σερβικής πόλεως μένουν αυτή τη στιγμή σε ένα μικρό χώρο δίπλα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου υπό την προστασία ενός αστυνομικού.
Η έξοδος στην πόλη για αυτές τις κυρίες απαγορεύεται.
Επίσης, στις 30 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας με την συνοδεία του Επισκόπου Αρτεμίου επισκέφθηκε τα ερείπια του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας στο χωριό Πέτριτς. Ο Ναός αυτός οικοδομήθηκε στη δεκαετία του ΄90 δια των δαπανών των Σέρβων οι οποίοι εργάστηκαν στη Ρωσία. Όλα τα ιερά σκεύη του Ναού κατασκευάσθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Πατριαρχείου Μόσχας. Το 1999 ο Ναός λεηλατήθηκε και άρχισε η σταδιακή του καταστροφή, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004.Οι δυο αρχιερείς με τη συνοδεία τους έψαλαν το τροπάριο της Πεντηκοστής και προσευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδικοχαμένων ορθοδόξων χριστιανών του Κοσσόβου και Μετοχίων.
www.mospat.ru