Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


Η βίαια και ανεπίτρεπτη αποχώρηση του Ειρηναίου από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο είναι αυτό που δίνει το έναυσμα για περαιτέρω αγώνα και δικαίωση. Με συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες χωρίς δικαστικές αποφάσεις ένας πατριάρχης για πρώτη φορά στην ιστορία υποβαθμίστηκε σε μοναχό, χωρίς ευκαιρίες για απολογία από τον ίδιο. Ο αγώνας συνεχίζεται…..
romfea.gr
Κλεισμένος στην πατριαρχική κατοικία στην παλαιά πόλη, ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος επικοινωνεί
τηλεφωνικά καθημερινά με τους στενούς συνεργάτες του στην Αθήνα, αλλά και στην Ιερουσαλήμ.Στόχος όλων των προσπαθειών του είναι η επιστροφή του στον Πατριαρχικό Θρόνο και η αποκατάσταση, όπως λέει, «της νομιμότητας και της κανονικότητας».
Ανεξάρτητα από τις σχέσεις που υποστηρίζουν οι συνεργάτες του ότι διαθέτει ο πρώην Πατριάρχης, το βέβαιον είναι ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο νομικός του σύμβουλος στην Αθήνα κ. Φ. Ραγκούσης θα προσπαθήσει να ενημερώσει τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με πρώτους τον αναπληρωτή υπουργό κ. Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό κ. Σπ. Κουβέλη, για τις απόψεις και την κατάσταση του κ. Ειρηναίου.
Βασική προτεραιότητα και επιδίωξη του κ. Ραγκούση θα είναι να πείσει τα κυβερνητικά στελέχη ότι ο πρώην Πατριάρχης ουδέποτε πούλησε, εκποίησε ή ενοικίασε περιουσία του Πατριαρχείου και ότι δεν είχε καμία σχέση με τις πράξεις του οικονομικού διαχειριστή του Ν. Παπαδήμα, ο οποίος παραχώρησε με πολυετείς ενοικιάσεις τα ξενοδοχεία του Πατριαρχείου Πέτρα και Ιμπίριαλ στην παλαιά πόλη σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες.
Επίσης θα τους ενημερώσει για το γεγονός ότι ο κ. Ειρηναίος δεν μπορεί να βγει από την πατριαρχική κατοικία ή να δεχθεί επισκέψεις αν προηγουμένως δεν έχει την άδεια του Πατριάρχη κ. Θεοφίλου ή των αρχών ασφαλείας του Ισραήλ.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος δέχεται τα βέλη του κ. Ειρηναίου, καθώς δεν παύει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο έκπτωτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων πρέπει να αποχωρήσει από την Αγία Γη διότι, όπως επισημαίνει, όσο παραμένει εκεί δημιουργεί διαρκώς προβλήματα.
Σε νέο πολυσέλιδο ανακοινωθέν του ο κ. Θεόφιλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που, όπως τονίζει, αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να προστατεύσει την περιουσία του Πατριαρχείου. Μάλιστα καταγγέλλει τον κ. Ειρηναίο ότι ακόμη και μετά την έκπτωσή του από τον Πατριαρχικό Θρόνο παραχωρούσε τη διαχείριση ακινήτων ακόμη και μονών του Πατριαρχείου σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες.«Ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος παραχώρησε στην εταιρεία Μπάρα, ιδιοκτησίας του ακροδεξιού εξτρεμιστή Ιρέ Ζιλοβανσίς,το δικαίωμα διαχείρισης όλων των Ορθοδόξων ακινήτων στη χώρα»επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Στη συνέχεια ο κ. Θεόφιλος προβάλλει όλες τις προσπάθειες του ιδίου αλλά και των μητροπολιτών του Πατριαρχείου να διασώσουν την περιουσία της Αγιοταφικής Αδελφότητας, σημειώνοντας ότι το «Πατριαρχείο έλαβε δικαστική απόφαση κατά τηςεταιρείας Μπάρα, σύμφωνα με την οποία της απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει την υπογεγραμμένη σύμβαση με τον Ειρηναίο σε οποιονδήποτε φορέα ή την καταχώριση οιασδήποτε δήλωσης στην Υπηρεσία Κτηματογράφησης».
Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι στην ακροαματική διαδικασία δικηγόρος της εταιρείας Μπάρα ήταν «ο Ζαήφ Σερφ, συνήγορος του εποικιστικού οργανισμού Ατερέτ Κοχανίμ και ο ίδιος δικηγόρος που υπερασπίζεται τις εποικιστικές εταιρείεςσε υποθέσεις ακινήτων της Πύλης του Δαβίδ που εκποιήθηκαν επί Πατριαρχίας του έκπτωτου Πατριάρχη Ειρηναίου».
Όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα κ. Γιώργος Βασίλειου, «στόχος των προσπαθειών του μακαριωτάτου είναι η προάσπιση των συμφερόντων της Αγιοταφικής Αδελφότητας και μόνο».