Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑ.

Ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος κατά την ανάρρησή του στον θρόνο. Ενδεικτικές του υψηλού αισθήματος φιλοπατρίας του νέου Πατριάρχη ήταν οι πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του: "Προσευχόμεθα εν τη ώρα ταύτη, υπέρ της Ειρήνης εις την πολύπαθον περιοχήν μας. Διαβεβαιούμεν ότι άπασα η Αγιοταφική Αδελφότης θα συνεχίσει να φυλάττει τας Θερμοπύλας της Πίστεως και τα απαράγραπτα δικαιώματα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας. Απευθύνομεν εις τους όπου Γης Ορθοδόξους Χριστιανούς την ευλογίαν ημών και ιδιαιτέρως, προς τον ευσεβή και φιλόχριστον Ελληνικόν Λαόν". Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος" και "Ελευθεροτυπία" στις 19 Αυγούστου τόνισε: "Είμαστε προέκταση και προκεχωρημένο φυλάκιο της Ελλάδας και θέτουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Αδελφότητας και της Ελλάδας". Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στο συγχαρητήριο μήνυμα τον χαρακτηρίζει "άνδρα ιεροπρεπή, πατέρα σεμνό και φύλακα και τηρητή πιστό των πατρώων που διακρίνεται για την αγάπη και την καλοσύνη του,
Το Πατριαρχείο απέφυγε τον έλεγχο του Ισραήλ την τελευταία στιγμή.
για την προσήλωσή του στα θέσμια του Πατριαρχείου και για την φροντίδα του να αποκτήσει και πάλι το Πατριαρχείο μας στα Ιεροσόλυμα την παλιά του αίγλη". Αναμφίβολα με την εκλογή του Πατριάρχη Ειρηναίου, ενός συνετού ιεράρχη, αγαπητού στους συναδέλφους του και ακραιφνή Έλληνα πατριώτη, η Ελληνορθοδοξία πέτυχε ιστορική νίκη στην πολυτάραχη, ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τελικά στις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στον ναό της Αναστάσεως η εκλογή του νέου Πατριάρχη. Στην πρώτη φάση ψήφισαν οι 50 εκλέκτορες της Αγιοταφικής Αδελφότητας, από τους οποίους 17 μέλη της Ιεράς Συνόδου, 21 αρχιμανδρίτες και 12 'Αραβες ιερείς. Ο Πέτρας Κορνήλιος συγκέντρωσε 14 ψήφους, ο Ιεραπόλεως Ειρηναίος 12 και ο Βόστρων Τιμόθεος 12. Στην δεύτερη φάση ψήφισαν τα 17 μέλη της Ιεράς Συνόδου και εξελέγη ο Ιεραπόλεως Ειρηναίος με 8 ψήφους έναντι 5 του Πέτρας Κορνηλίου και 4 του Βόστρων Τιμοθέου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης, ήταν από του 1979 Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Φρόντισε για την οργάνωση και ανασυγκρότησή της, ανέδειξε τα ιερά μετόχια, συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τις ελληνικές διοικητικές και εκκλησιαστικές Αρχές για την προώθηση και την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούσαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το έργο της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο όσον αφορά την συντήρηση και την διάσωση ιερών κειμηλίων για την προβολή της ελληνορθόδοξης παρουσίας στην Αγία Γη και συνεργάστηκε αποδοτικά με τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Συνόδευσε τους προηγούμενους Πατριάρχες Βενέδικτο και Διόδωρο στα ταξίδια τους στο εξωτερικό και μετείχε στις αντιπροσωπείες που είχαν επαφές με άλλα Πατριαρχεία και Εκκλησίες.