Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

HIMARS: Οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία τις συντεταγμένες για να χτυπήσουν με ακρίβεια ρωσικές θέσεις


 Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τον ουκρανικό στρατό να πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις με HIMARS εναντίον ρωσικών θέσεων, παρέχοντας τις ακριβείς συντεταγμένες.


Μιλώντας στην Washington Post, οι αμυντικές πηγές δήλωσαν ότι ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει ακριβώς πού να εκτοξεύσει τους πυραύλους του λόγω πληροφοριών που ελήφθησαν από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που σταθμεύει αλλού στην Ευρώπη.


Οι συντεταγμένες είναι ειδικά για χτυπήματα με χρήση του συστήματος πυραύλων πυροβολικού HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) και των πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης M270.


Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη Washington Post ότι η παροχή συντεταγμένων στις ουκρανικές δυνάμεις είναι μόνο για να διασφαλιστεί η ακρίβεια των χτυπημάτων και να διατηρηθούν οι  «περιορισμένες προμήθειες» πυρομαχικών, δηλαδή να μην «σπαταλήσουν» τους πυραύλους σε κενούς στόχους.


Οι χειριστές πυραύλων της Ουκρανίας καθορίζουν πρώτα ποιους στόχους θέλουν να χτυπήσουν και μετά στέλνουν το αίτημα στην ανώτερη διοίκηση, η οποία διαβιβάζει τις πληροφορίες στους Αμερικανούς εταίρους για πιο ακριβείς συντεταγμένες.


Οι πηγές διευκρίνισαν ότι το Κίεβο δεν αναμένει πάντα από τις ΗΠΑ να ανταποκριθούν και ότι ο σύμμαχός τους ενεργεί μόνο με «αποκλειστικά συμβουλευτικό» ρόλο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον έχει τροποποιήσει το πυραυλικό σύστημα και έχει μειώσει σκόπιμα την εμβέλεια του συστήματος για να εμποδίσει την Ουκρανία να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος.


Ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα που κατάφερε η Ουκρανία με τη χρήση HIMARS και πιθανότατα την καθοδήγηση των ΗΠΑ, ήταν στις αρχές του 2023, όταν χτύπησαν με ακρίβεια μια ρωσική βάση στην πόλη Μακίιφκα της ανατολικής Ουκρανία, που κόστιζε τη ζωή σε εκατοντάδες Ρώους στρατιώτες και προκάλεσε ευρεία κριτική στη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας.


Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου

https://www.onalert.gr/eksoplismoi/himars-oi-ipa-parechoyn-stin-oykrania-tis-syntetagmenes-gia-na-chtypisoyn-me-akriveia-rosikes-theseis/502047/?utm_source=newsit.gr&utm_medium=Referral&utm_campaign=top5box