Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνο-Καθολικής Εκκλησίας: Η οικουμενική ενότητα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία

 

Οι ουνίτες της Ουκρανίας θεωρούν Μητέρα-Εκκλησία τους το Φανάρι,

αλλά ταυτόχρονα ζουν, σύμφωνα με τον Σεβτσούκ, σε πλήρη κοινωνία με τον Πάπα της Ρώμης.


Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ουκρανικής Ελληνο-Καθολικής Εκκλησίας (ΟΕΚΕ), στις 5 Φεβρουαρίου του 2023 ο επικεφαλής της ΟΕΚΕ Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ δήλωσε ότι η ενότητα των ορθοδόξων και των καθολικών πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με το Σεβτσούκ, η ΟΕΚΕ «είναι η πιο μεγάλη Ανατολική Καθολική Εκκλησία στον κόσμο», η οποία διατηρεί «τη λειτουργική, την πνευματική και την κανονική κληρονομιά της βυζαντινής Εκκλησίας».


Οι ουνίτες της Ουκρανίας, ισχυρίζεται ο Σεβτσούκ, «θεωρούν την Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητέρα τους, επειδή από την Κωνσταντινούπολη ήρθε σε μας η καλή είδηση του Αγίου Ευαγγελίου».


Ωστόσο, ο επικεφαλής των ουνιτών τόνισε ότι η ΟΕΚΕ «ζει σε πλήρη και ορατή κοινωνία με τον διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου Πάπα της Ρώμης».


Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως Εκκλησία της παράδοσης του Κιέβου, ζούμε και ομολογούμε την κατάσταση της Εκκλησίας στη γη μας, κατάσταση στην οποία ζούσε πριν από το Σχίσμα ανάμεσα στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη».


Τόνισε ότι «τη χιλιετή δική μας παράδοση μνήμης και συναγωνισμού για την ενότητα των χριστιανών» οι ουνίτες της Ουκρανίας θέλουν να την ενσαρκώνουν και σήμερα.

https://gr.pravoslavie.ru/150904.html